Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Βρετανία προς Ιράν: Μην προκαλείτε ΗΠΑ και Τραμπ, θα ανταποδώσουν

Βρετανία προς Ιράν: Μην προκαλείτε ΗΠΑ και Τραμπ, θα ανταποδώσουν
photo Reuters

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην υποτιμά τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς αν τα συμφέροντά τους απειληθούν και δεχθούν επίθεση, θα ανταποδώσουν.

«Θα έλεγα στο Ιράν: Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

«Δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν. Αλλά αν τα αμερικανικά συμφέροντα δεχθούν επίθεση, θα ανταποδώσουν. Και αυτό είναι κάτι που οι Ιρανοί πρέπει να σκεφθούν πολύ, πολύ προσεκτικά». Ο ΥΠΕΞ του Ιράν πάντως, ο Τζαβάντ Ζαρίφ, σήκωσε το γάντι και απάντησε στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως οι «γενοκτονικοί χλευασμοί» του Αμερικανού προέδρου «δεν θα τελειώσουν το Ιράν».

«Ο κ. Τραμπ ελπίζει να επιτύχει εκεί όπου ο (Μέγας) Αλέξανδρος, ο Τζένγκις (Χαν) και οι άλλοι επιτιθέμενοι απέτυχαν», γράφει ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter αναφερόμενος σε δύο ξένους κατακτητές της Περσίας (το αρχαίο όνομα του Ιράν) σε μια δεδομένη περίοδο της μακράς ιστορίας του.

«Οι Ιρανοί έμειναν όρθιοι στη διάρκεια χιλιετιών ενώ εκείνοι που τους επιτέθηκαν έφυγαν όλοι. Η #ΟικονομικήΤρομοκρατία και οι γενοκτονικοί χλευασμοί ‘δεν θα τελειώσουν το Ιράν’», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. Αυτή ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ του Ιράν στο μήνυμα Τραμπ, ο οποίος απείλησε τη χώρα λέγοντας πως “αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το τέλος του. Ποτέ πλέον απειλές κατά των ΗΠΑ”.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη έχουν αυξηθεί εκ νέου εδώ και περίπου δέκα ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ιρανικές «απειλές» προς αυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις