Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Βρετανία: Πρόταση μομφής στον Μπόρις Τζόνσον από τους «αντάρτες» του Συντηρητικού κόμματος

Βρετανία: Πρόταση μομφής στον Μπόρις Τζόνσον από τους «αντάρτες» του Συντηρητικού κόμματος

Οι τετραήμεροι εορτασμοί για το Πλατιένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ τελείωσαν και η Βρετανία επιστρέφει στην καθημερινότητα. Και ο Μπόρις Τζόνσον στα προβλήματα όχι μόνο της χώρας, αλλά και τα δικά του. 

Με το… καλημέρα της νέας εβδομάδας έγινε γνωστό ότι οι αντάρτες του Συντηρητικού κόμματος κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον και η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα (06.06.2022) το απόγευμα. Αν η πρόταση περάσει, η Βρετανία θα… “ψάξει” για πρωθυπουργό!

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου– αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Μπόρις Τζόνσον.

«Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα», κατέληξε.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική Βουλή, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα υπάρξει μια κούρσα για την ηγεσία για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Τουλάχιστον 54 μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο απαιτούνταν για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού. Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, άρα μόνον ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 γνωρίζει πόσοι έχουν όντως αιτηθεί να γίνει αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις