Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Ρεκόρ εισόδου μεταναστών στη χώρα

Βρετανία: Ρεκόρ εισόδου μεταναστών στη χώρα
Φωτογραφία Reuters

Ρεκόρ εισόδου μεταναστών κατέγραψε η Βρετανία από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Ιούνιο 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), η Βρετανία κατέγραψε την είσοδο 504.000 ατόμων, που προέρχονται κυρίως από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός αυξημένος κατά 331.000 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Σειρά γεγονότων στο κόσμο επηρέασαν τα μοντέλα της μετανάστευσης», δήλωσε η Τζέι Λίντοπ, διευθύντρια του κέντρου διεθνούς μετανάστευσης στην ONS.

«Στοιχεία όπως το γεγονός ότι είναι η πρώτη πλήρης χρονική περίοδος που μετράται μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υποδοχή Αφγανών ή κατόχων διαβατηρίων που φεύγουν από το Χονγκ Κονγκ, «όλα συνέβαλαν στον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που βλέπουμε», πρόσθεσε.

«Η αύξηση των αφίξεων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως φοιτητών, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία του κορονοϊού ή ακόμη η άφιξη Ουκρανών προσφύγων αποτελούν «παράγοντες ανεξάρτητους μεταξύ τους» σε σημείο που να μη μπορεί να γίνει εκτίμηση αν αυτή η τάση θα διατηρηθεί, είπε ο Τζέι Λίντοπ, την στιγμή που ο έλεγχος της μετανάστευσης υπήρξε μία από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.

Συγκεκριμένα, το 39% των μεταναστών έφτασε την περίοδο αυτή στη Βρετανία με φοιτητική βίζα και το 21% με βίζα εργασίας. Επιπλέον, η βρετανική υπηρεσία εκτιμά ότι 35.000 άνθρωποι διέσχισαν παρανόμως την Μάγχη την ίδια περίοδο.

Αποφασισμένος να μειώσει τους αριθμούς ο Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, «είναι απολύτως αποφασισμένος να μειώσει τους αριθμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα μετανάστευσης λειτουργεί», τόνισε, μία ημέρα αφού η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, παραδέχθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση «απέτυχε στον έλεγχο των συνόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις