Κόσμος

Βρετανία: Στα δικαστήρια Kellogg’s και κυβέρνηση για την περιεκτικότητα ζάχαρης στα δημητριακά

Προσφυγή κατά της κυβέρνησης της Βρετανίας πραγματοποιεί η γνωστή αμερικανική εταιρεία δημητριακών Kellogg’s καθώς αντιτίθεται στις νέες οδηγίες βάσει των οποίων κάποια από τα δημητριακά πρωινού που παρασκευάζει η εταιρεία δεν θα εκτίθενται σε περίοπτη θέση στις προθήκες των καταστημάτων τροφίμων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Η Kellogg’s δηλώνει ότι ο τρόπος που επιβάλλει η κυβέρνηση της Βρετανίας για τη μέτρηση της θρεπτικής αξίας των δημητριακών είναι λανθασμένος και παράνομος. «Μετράει τα δημητριακά στεγνά ενώ σχεδόν πάντα τρώγονται με γάλα», δήλωσε ο Κρις Σίλκοκ, ο διευθυντής του παραρτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου της Kellogg’s.

«Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί, αν δεν λάβεις υπόψη σου τα θρεπτικά στοιχεία που προστίθενται όταν τα δημητριακά καταναλώνονται με γάλα, η πλήρης διατροφική αξία του γεύματος δεν είναι μετρήσιμη», είπε ο Σίλκοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία προσφεύγει στα δικαστήρια για να αλλάξει ο τρόπος μέτρησης.

Μια δικαστική επανεξέταση που είχε ζητήσει η Kellogg’s έγινε δεκτή και σήμερα θα ξεκινήσει ακροαματική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παρασκευάζει, μεταξύ άλλων, τα δημητριακά Frosties, Coco Pops και Crunchy Nut.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο

Νέοι κανονισμοί θα περιορίζουν την τοποθέτηση τροφίμων και αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι (HFSS) στα καταστήματα και την προώθηση αυτών των αγαθών από τον Οκτώβριο.

Τα προϊόντα που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά δεν επιτρέπεται να εκτίθενται προς πώληση σε σημεία μεγάλης προβολής όπως ταμεία, είσοδοι καταστημάτων, στις άκρες των διαδρόμων των σούπερ μάρκετ και τα αντίστοιχα σημεία προβολής στο διαδίκτυο.

Τα καταστήματα θα κληθούν επίσης να περιορίσουν τις προωθητικές ενέργειες στα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι (HFSS) , όπως οι προσφορές του τύπου «με την αγορά του ενός το δεύτερο δωρεάν» ή «στα 3 το ένα δώρο».

Η Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας υπερασπίστηκε τους νέους κανονισμούς, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση της Kellogg’s.

«Η παχυσαρκία κοστίζει στο ΕΣΥ πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

«Τα δημητριακά πρωινού συνεισφέρουν κατά 7% στην ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων ταχείας απορροφήσεως από τα παιδιά. Ο περιορισμός της προώθησης και της διαφήμισης των λιγότερο υγιεινών τροφίμων είναι ένα σημαντικό σκέλος της διακυβερνητικής στρατηγικής για να μειωθεί κατά το ήμισυ η παιδική παχυσαρκία μέχρι το 2030, να αποφευχθούν οι επιβλαβείς ασθένειες και να βελτιωθεί το υγιές προσδόκιμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Γιατί ο θάνατος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χτυπάει τον Πούτιν «εκεί που πονάει»
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι οι δικτάτορες που συγκεντρώνουν τόση δύναμη, τείνουν να εγκαταλείπουν την εξουσία με έναν από δύο τρόπους: «Είτε με χειροπέδες είτε μέσα σε ένα φέρετρο»
In this picture released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, right, speaks with Russia's President Vladimir Putin, in Tehran, Iran, Friday, Sept. 7, 2018. A portrait of the late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini hangs on the wall. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)
Χίλαρι Κλίντον για φωτογραφίες του Μπιλ με γυναίκες να του κάνουν μασάζ: «Δεν είμαι εδώ για να πω την άποψη μου»
Το όνομα του 79χρονου Μπιλ Κλίντον και φωτογραφίες του εμφανίζονται επανειλημμένα σε ντοκουμέντα που σχετίζονται με τις έρευνες αναφορικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες του Τζέφρι Επστάιν, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι
FILE - Former President Bill Clinton and former Secretary of State Hillary Clinton listen during the state funeral for former President Jimmy Carter at Washington National Cathedral in Washington, Jan. 9, 2025. (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)
Ο Τραμπ «δείχνει τα δόντια» του: «Έχουμε απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών, οι πόλεμοι μπορούν να κρατήσουν για πάντα»
Κατηγόρησε τον «κοιμισμένο» Τζο Μπάιντεν πως ξόδεψε χρόνο και χρήματα για να βοηθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρίζοντάς του υπερσύγχρονο εξοπλισμό
Ντόναλντ Τραμπ 7