Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Βρετανία: Συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων ιλαράς – Ξέσπασε επιδημία στο Κάρντιφ

Βρετανία: Συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων ιλαράς – Ξέσπασε επιδημία στο Κάρντιφ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας από την αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την επιδημία της νόσου που έχει ξεσπάσει στο Κάρντιφ.

Προειδοποίηση προς τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την ιλαρά απευθύνουν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, καθώς τα κρούσματα της νόσου έχουν τριπλασιασθεί σε σύγκριση με πέρυσι και επιπλέον ξέσπασε επιδημία στο Κάρντιφ, όπως ανέφερε το iatropedia.gr.

Όπως ανακοίνωσε ο δημόσιος οργανισμός Υγείας της Ουαλίας, το Public Health Wales (PHW), επτά παιδιά στην πρωτεύουσα της Ουαλίας νόσησαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες από ιλαρά και όλα σχετίζονταν μεταξύ τους.

Επιδημία ιλαράς έχει ξεσπάσει και στη Γαλλία, στο νομό Ardèche (Αρντές). Από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Οκτωβρίου 2023 έχουν καταγραφεί 63 κρούσματα. Δύο ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Τα περισσότερα κρούσματα είναι μαθητές σε τρία Γυμνάσια της κοινότητας Guilherand-Granges. Πέντε από τα κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα κρούσματα της τελευταίας τριετίας

Στη Βρετανία, η ιλαρά έχει προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα της τελευταίας τριετίας. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 είχαν φθάσει στα 141, όταν ολόκληρο το 2022 είχαν καταγραφεί μόλις 54.

Από τα εφετινά κρούσματα, περισσότερα από τα μισά (το 60%) έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο. Σε όλες τις περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όμως υπάρχουν κρούσματα.

Το 23% των εφετινών κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα από άλλες χώρες. Τα υπόλοιπα ήταν απόρροια διασποράς στην κοινότητα, ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές.

Η κατάσταση με την ιλαρά είναι τόσο σοβαρή, ώστε τον Σεπτέμβριο η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) προειδοποίησε πως είναι πιθανό να υπάρξει επιδημία με τουλάχιστον 40.000 κρούσματα στο Λονδίνο.

Αιτία γι’ αυτό είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών. Εφέτος, το σχεδόν 10% των παιδιών που πήγαν για πρώτη φορά στο σχολείο να είναι ανεμβολίαστα.

Από τους ανθρώπους που εκδηλώνουν ιλαρά, ποσοστό 20-40% χρειάζονται τελικά νοσηλεία, αναλόγως με την ηλικία τους.

Κάθε ασθενής και εννέα μολύνσεις

Όπως αναφέρει το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England), κάθε ασθενής που κολλάει ιλαρά μπορεί να μολύνει τους 9 στους 10 απ’ όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Η ιλαρά δεν προκαλεί ένα απλό δερματικό εξάνθημα. Μερικές φορές οδηγεί σε μηνιγγίτιδα και σήψη (σηψαιμία), απειλώντας ευθέως τη ζωή.

Ωστόσο η νόσος μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό με τον εμβολιασμό. Αυτός γίνεται με το τριπλούν εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR), το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.  Δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία 99% έναντι της ιλαράς.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις