Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρετανία: «Συντριβή» των Συντηρητικών δίνει νέα δημοσκόπηση – Προβάδισμα 33% για τους Εργατικούς

Βρετανία: «Συντριβή» των Συντηρητικών δίνει νέα δημοσκόπηση – Προβάδισμα 33% για τους Εργατικούς
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τις 30 ποσοστιαίες μονάδες ξεπέρασε η διαφορά μεταξύ Εργατικού Κόμματος και Συντηρητικών της Βρετανίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που είδε σήμερα (29.9.2022) το φως της δημοσιότητας.

Στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν στις χρηματαγορές οι σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης των Συντηρητικών στη Βρετανία, η δημοσκόπηση δίνει στο Εργατικό Κόμμα το υψηλότερο προβάδισμα που είχαν ποτέ και το μεγαλύτερο ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Νωρίτερα σήμερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου σχεδίου της για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφότου οι τεράστιες περικοπές στη φορολογία που εξήγγειλε η κυβέρνηση προκάλεσαν τριγμούς στις χρηματαγορές και έπληξαν τη στερλίνα και τα κρατικά ομόλογα.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του YouGov για την πρόθεση ψήφου, το 54% επέλεξε το Εργατικό Κόμμα έναντι 21% που στήριξε τους Συντηρητικούς. Η έρευνα διεξήχθη το προηγούμενο διήμερο με τη συμμετοχή 1.712 ενηλίκων.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov, αυτήν την εβδομάδα, το 45% υποστήριξε τους Εργατικούς έναντι 28% που τάχθηκε υπέρ των Συντηρητικών.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, έδειξαν επίσης ευρύ προβάδισμα των Εργατικών: +21% (Survation), +19% (Deltapoll) και +17% (Redfield & Wilton Strategies).

«Ευκαιρία μετά από 4 διαδοχικές ήττες»

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου αφού εξασφάλισε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, το 2024.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εκλογικές ήττες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις