Κόσμος

Βρετανία: Τέλος η διαφήμιση στην τηλεόραση για κρουασάν, μάφιν, μπισκότα για να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά οδήγησαν την κυβέρνηση στη Βρετανία να απαγορεύσει τις διαφημίσεις στην τηλεόραση για μάφιν, κρουασάν, μπισκότα, γλυκά γιαούρτια, ενεργειακά ποτά, δημητριακά με ζάχαρη και όποιο άλλο προϊόν οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται στη Βρετανία, καθώς σχεδόν ένα στα 10 παιδιά τεσσάρων ετών θεωρείται παχύσαρκο. Στην ηλικία των πέντε ετών, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από τερηδόνα λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

Αυτό το μέτρο κατά του πρόχειρου φαγητού, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2025.

Η κυβέρνηση έδωσε χθες το βράδυ τη λίστα με τα τρόφιμα που είναι πολύ λιπαρά, πολύ γλυκά ή πολύ αλμυρά για τα οποία δεν θα είναι πλέον δυνατή η διαφήμιση πριν από τις 21:00 στην τηλεόραση και διαδικτυακά.

Αυτό αφορά τα scones, τα κρουασάν βουτύρου και με σοκολάτα, τις τηγανίτες, τις βάφλες ακόμα και τα muffins.

Οι περιορισμοί ισχύουν για τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων κάποιωνν με γκρανόλα, μούσλι και πόριτζ με προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών επηρεάζονται επίσης.

Όλα αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται τα «λιγότερο υγιεινά» με βάση ένα κυβερνητικό σύστημα αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη την περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος, ζάχαρη και πρωτεΐνη.

Οι διαφημίσεις θα συνεχίσουν να επιτρέπονται για πιο υγιεινές εκδοχές αυτών των τροφίμων.

Τα φυσικά γιαούρτια, για παράδειγμα, δεν επηρεάζονται από το μέτρο, σε αντίθεση με αυτά που είναι γλυκά ή φρουτώδη.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης τα ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά, αλλά και ορισμένους χυμούς φρούτων και smoothies με πρόσθετα σάκχαρα.

Επίσης στη λίστα βρίσκονται: χάμπουργκερ, κατεψυγμένες κοτομπουκιές κ.λπ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα αποτρέψει 20.000 περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας ετησίως.

Η κυβέρνηση των Εργατικών σχεδιάζει να λάβει και άλλα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης της υγείας, όπως την απαγόρευση των ενεργειακών ποτών για άτομα κάτω των 16 ετών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία και Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις: Drone καταρρίφτηκε μια «ανάσα» από την Μέκκα, δεκάδες βομβαρδισμοί στην Υεμένη
Η Ανσαραλά ανακοίνωσε πως επιτέθηκε εναντίον εγκατάστασης του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού ARAMCO στη Γιάνμπου και πως κατέρριψε σαουδαραβικό μαχητικό αεροσκάφος
Χούθι
Κακοκαιρία σαρώνει την Ισπανία: Οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο και πέθανε – «Κόκκινος» συναγερμός για βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, κλειστό το Μετρό και τροποποιήσεις δρομολογίων στα λεωφορεία - Εντολή για περιορισμό των μετακινήσεων για την ασφάλεια των πολιτών
Κακοκαιρία σαρώνει την Ισπανία: Οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο και πέθανε – «Κόκκινος» συναγερμός για βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες
Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ για το σχέδιο να γίνει ο Καναδάς συνδεδεμένο μέλος της – «Θα επιβάλω δασμούς ή θα τερματίσω το εμπόριο»
Αφού χαρακτήρισε τον Καναδά «φρικτό» εμπορικό εταίρο προειδοποίησε την Ένωση για βαρύτατους δασμούς στην περίπτωση που γίνει η πρώτη χώρα συνδεδεμένο μέλος της
Ντόναλντ Τραμπ
«Καρφί» του βασιλιά Καρόλου στον αδελφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Το πένθος μπορεί να θολώσει τη λογική και τη μνήμη»
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ισχυρίζεται σε βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα ότι ο τότε πρίγκιπας Κάρολος του είπε «να είσαι σίγουρος, θα την ξεχάσουμε σύντομα» μετά τον θάνατό της
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και βασιλιάς Κάρολος