Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρετανία: Τεράστιες αλυσίδες απειλούν με εμπάργκο σε Βραζιλιάνικα προϊόντα λόγω της πολιτικής Μπολσονάρο

Βρετανία: Τεράστιες αλυσίδες απειλούν με εμπάργκο σε Βραζιλιάνικα προϊόντα λόγω της πολιτικής Μπολσονάρο

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου και σούπερ μάρκετ στη Βρετανία απείλησαν σήμερα να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που παρασκευάζονται στη Βραζιλία, αν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει νομοσχέδιο το οποίο ενθαρρύνει την αποψίλωση του Αμαζόνιου!

Σε ανοικτή τους επιστολή προς τους κοινοβουλευτικούς στη Βραζιλία οι αλυσίδες αυτές αναφέρουν ότι “ανησυχούν έντονα” για το νομοσχέδιο το οποίο στηρίζει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, προβλέπει τη νομιμοποίηση των παράνομων εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί στον Αμαζόνιο σε γη που ανήκει στο ομοσπονδιακό κράτος, δίνοντας μάλιστα και τίτλους ιδιοκτησίας σε όσους τις έχουν καταπατήσει, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Climate Policy Initiative.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, που δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνει τακτικά την εκμετάλλευση του δάσους του Αμαζονίου προς όφελος της γεωργίας ή των εξορύξεων.

click4more: Μίσιγκαν: Εικόνες αποκάλυψης! Έσπασαν φράγματα, κόσμος εγκαταλείπει άρον – άρον τα σπίτια του (video)

“Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την κατάληψη γης και την αποψίλωση σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Αμαζονίου”, αναφέρουν οι βρετανικές αλυσίδες.

“Πιστεύουμε ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση και την ικανότητα εταιρειών όπως οι δικές μας να προμηθεύονται στο μέλλον προϊόντα από τη Βραζιλία”, πρόσθεσαν.

Τεράστιες αλυσίδες στο μποϊκοτάζ

Μεταξύ των 41 εταιρειών που υπέγραψαν αυτή την ανοικτή επιστολή περιλαμβάνονται οι Tesco, J Sainsbury, Marks & Spencer, αλλά και το Burger King UK, όπως και το σουηδικό ταμείο δημόσιων συντάξεων AP47.

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στο Λονδίνο, η Βραζιλία είναι η 15η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα προς τη Βρετανία, με το Λονδίνο να εισάγει μεταξύ άλλων χρυσό και άλλα μέταλλα, σόγια, ξυλεία, κρέας και καφέ.

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με το ινστιτούτο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, με 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα να χάνονται, αύξηση 55% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις