Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βρετανία: Το Ισλαμικό Κράτος την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Βρετανία: Το Ισλαμικό Κράτος την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να οικειοποιηθεί την επίθεση που έκανε ο 20χρονος Σουντές Αμάν χθες στο Λονδίνο. Χωρίς να δώσει στοιχεία, οι τζιχαντιστές υποστήριξαν ότι ο δράστης της επίθεσης στο Στρέταμ ήταν μαχητής τους.

«Ο δράστης της επίθεσης στον τομέα Στρέταμ στο νότιο Λονδίνο χθες είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση απαντώντας στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών του συνασπισμού», αναφέρεται σε δήλωση που μετέδωσε το πρακτορείο του ISIS, Amaq.

Click4more Η απίστευτη αντίδραση της σερβιτόρας την ώρα της επίθεσης στο Λονδίνο

Όταν οι αστυνομικοί εξέτασαν τους υπολογιστές και το τηλέφωνό του ανακάλυψαν ότι είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο υλικό για την κατασκευή εκρηκτικών και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Μηνύματα έδειξαν πως είχε συζητήσει με την οικογένεια, τους φίλους και την κοπέλα του τις ακραίες απόψεις του και την επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίθεση, ενδεχομένως με μαχαίρι, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμάν είχε ανεβάσει μια φωτογραφία του (τότε) ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο και είπε στον αδελφό του σε ένα μήνυμα πως «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ και θα μείνει».

Είχε αποκαλέσει επίσης τις γυναίκες Γιαζίντι σκλάβες και είπε πως το Κοράνι επιτρέπει τον βιασμό τους, ενώ σε άλλο μήνυμα προέτρεψε την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της. Επίσης κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το σχολείο με ένα από τα αδέλφια του έγραψε ότι θα «προτιμούσε να ανατιναχθεί».

Η «ισλαμιστικής φύσης», σύμφωνα με την αστυνομία, επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες οδήγησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να υποσχεθεί «ουσιαστικές αλλαγές» στη μεταχείριση των δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει κυρίως πιο βαριές ποινές για τους δράστες τρομοκρατικών υποθέσεων και την απαγόρευση της πρόωρης αποφυλάκισής τους, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι Συντηρητικοί έχουν μεγάλη πλειοψηφία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις