Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Χωρίς τέλος το “θρίλερ” με τον Ρώσο κατάσκοπο

Βρετανία: Χωρίς τέλος το “θρίλερ” με τον Ρώσο κατάσκοπο

– Ψυχροπολεμικό θρίλερ με την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ
– Απόπειρα δολοφονίας με σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα
– Φτιάχνεται σε ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως
– Σε κρίσιμη κατάσταση ο ίδιος και η κόρη του
– Την Ρωσία θεωρούν υπεύθυνη οι Βρετανοί, επειδή είχε περάσει με το μέρος τους

Από έναν πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος πράκτορας στην Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η αστυνομία.

“Ο Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από έναν πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, τον οποίο ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως θα μπορούσαν να είχαν παρασκευάσει” έγραψε ο συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της Sun Τομ Νιούτον Νταν, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Δηλητηριάστηκαν και όσοι τον πλησίασαν!

Εκτός από τον Σκριπάλ, στο νοσοκομείο είναι και η κόρη του Γιούλια, όπως και ο πρώτος αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο, κάτι που δείχνει το πόσο ισχυρή είναι αυτή η ουσία.

Από αυτήν προσβλήθηκε και διασώστης που πήγε να βοηθήσει αλλά και ακόμα δύο αστυνομικοί, που όμως βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ένας νευροτοξικός παράγοντας είναι μια ουσία που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Μεταξύ των γνωστότερων ουσιών βρίσκεται το σαρίν, το ταμπούν ή ακόμα κι ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι ουσίες αυτές διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής ή από την επαφή με το δέρμα, στην περίπτωση του VX. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στα μάτια, πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα οδηγούν σε λιποθυμία ή σε σπασμούς και εντέλει στον θάνατο.

“Ήξερε ότι θα στον σκοτώσουν”

“O Σκριπάλ γνώριζε πως από τις πρώτες μέρες μπορεί να έχει άσχημο τέλος και πως δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία” δηλώνουν συγγενείς του Ρώσου κατασκόπου.

Παράλληλα οι συγγενείς του Σκριπάλ μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά η όλη υπόθεση ήταν στημένη.

Ο γιος του Σεργκέι Σκριπαλ, σύμφωνα με δηλώσεις των συγγενών του, πέθανε πέρυσι από ηπατική ανεπάρκεια στην Αγία Πετρούπολη, όπου έμενε με την κοπέλα του.

Ο γείτονας του Σκριπάλ Τζέιμς Πάττοκ δήλωσε ότι ο Σκριπάλ ήταν ένας άνθρωπός που έδειχνε ευχαριστημένος από την ζωή του.

«Φαινόταν ευτυχισμένος. Όταν συναντιόμασταν χαιρετούσε ο ένας τον άλλον. Αυτό ήταν όλο. Όταν ήρθε να εγκατασταθεί έκανε μια γιορτή, μου άφησε πρόσκληση στο γραμματοκιβώτιο μου αλλά εγώ δεν πήγα», δήλωσε ο Πάττοκ.

Βίντεο με τις τελευταίες  κινήσεις πριν δηλητηριαστούν

Στην δημοσιότητα έχει δοθεί βίντεο που δείχνει τον Σκριπάλ και την 33χρονη, να περπατούν στην περιοχή λίγο πριν προσβληθούν από την άγνωστη ουσία.

Η ιστορία του Σεργκέι Σκριπάλ

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης του GRU, της υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006 έπειτα από μια δίκη που κρατήθηκε μυστική.

Συνελήφθη το 2004 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ως ύποπτος ότι κατέδωσε δεκάδες ρώσους πράκτορες στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σκριπάλ, ο οποίος στη δίκη του είχε εμφανιστεί φορώντας μια αθλητική φόρμα μέσα σε ένα κλουβί στο δικαστήριο, ομολόγησε ότι κατέδωσε πράκτορες στην MI6 με χρηματικό αντάλλαγμα, τμήμα του οποίου κατατέθηκε σε λογαριασμό ισπανικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, έλαβε χάρη το 2010 από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο ανταλλαγής για την επιστροφή στη Μόσχα 10 ρώσων πρακτόρων που κρατούνταν στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις