Κόσμος

Βρετανικές εκλογές: Το πρώτο… αίμα για την Τερέζα Μέι! Exit polls… τραγωδία!

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές: ζητώντας μία «καθαρή εντολή« για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζουν 266 έδρες, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση Ipsos-MORI.

Καταστροφή!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τερέζα Μέι, που διέθετε πλιεοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο κοινοβούλιο, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα , αυτή η υπέρμαχος του σκληρού Brexit κήρυξε πρόωρες εκλογές για να έχει ελεύθερα τα χέρια της στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν , εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας καταγράφει επίσης απώλειες με 34 έδρες έναντι 56 στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν την δύναμή τους κατά 6 έδρες στις 14, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας την θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ωμή προειδοποίηση Τραμπ στην Ευρώπη για τη Γροιλανδία: «Μπορείτε να πείτε όχι και θα το θυμόμαστε»
«Το μόνο που ζητάμε είναι να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία, τα δικαιώματα, τους τίτλους, και την ιδιοκτησία της» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στο Νταβός - Απέκλεισε τη χρήση βίας
Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός
Απεργεί το συνδικάτο των μηχανοδηγών στην Ισπανία και απαιτεί δικαιοσύνη - Στους 43 οι νεκροί της τραγωδίας στο Ανταμούθ
Η απεργία είναι αποτέλεσμα «της συναισθηματικής φόρτισης των μηχανοδηγών μετά τον θάνατο δύο συναδέλφων τους αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε
Οι εργάτες χειρίζονται βαριά μηχανήματα καθώς συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης μετά από μια θανατηφόρα εκτροχία δύο τρένων υψηλής ταχύτητας κοντά στο Adamuz
Ο Τραμπ προσέβαλε την Ευρώπη μέσα στο σπίτι της: Θέλω να αγοράσω την Γροιλανδία - Ένα κομμάτι πάγου είναι - Το ΝΑΤΟ δεν θα υπήρχε χωρίς εμένα
«Στην Ευρώπη θα μιλούσατε μόνο Γερμανικά και ίσως λίγο γιαπωνέζικα χωρίς τις ΗΠΑ στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους
Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός
Ανανεώθηκε πριν 8 λεπτά
20