Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων – Ο Νίκολας Κάλιναν αναλαμβάνει το καλοκαίρι

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων – Ο Νίκολας Κάλιναν αναλαμβάνει το καλοκαίρι

Νέος διευθυντής διορίζεται στο Βρετανικό Μουσείο μετά τον σάλο με τις κλοπές αρχαιοτήτων.

Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης Νίκολας Κάλιναν διορίστηκε νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά την παραίτηση του Χάρτβιγκ Φίσερ λόγω των κλοπών στο Μουσείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Κάλιναν θα αντικαταστήσει τον πρώην επικεφαλής του Μουσείου Victoria & Albert Sir Mark Jones, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινός διευθυντής μετά την παραίτηση του Χάρτβιγκ Φίσερ.

Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι.

Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι τιμή μου να γίνω ο επόμενος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ανυπομονώ να ενταχθώ στο υπέροχο και αφοσιωμένο προσωπικό του και να συνεργαστώ με το εξαιρετικά εντυπωσιακό Διοικητικό Συμβούλιο για να το οδηγήσω σε ένα νέο κεφάλαιο» είπε και συνέχισε:

«Αυτό θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές μεταμορφώσεις, τόσο αρχιτεκτονικές όσο και πνευματικές, από οποιοδήποτε μουσείο παγκοσμίως, ώστε να συνεχίσει το Βρετανικό Μουσείο να είναι όσο πιο αφοσιωμένο και συνεργατικό μπορεί να είναι».

Ο Κάλιναν έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εξαφάνιση, την κλοπή ή την καταστροφή περίπου 1.800 αντικειμένων στο μουσείο καθώς και την επίβλεψη της ανακαίνισής του.

Διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης στην πλατεία Τραφάλγκαρ τον Απρίλιο του 2015 και επέβλεψε εκεί την τριετή ανακαίνιση του μουσείου και την επαναλειτουργία του. Ο Κάλιναν εργάστηκε προηγουμένως στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και στην Tate Modern στο Λονδίνο.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι ο Κάλιναν «έχει αποδεδειγμένη ηγεσία σήμερα και μεγάλες δυνατότητες για το αύριο».

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους γεγονός που οδήγησε στην «έξοδο» τον διευθυντή του.

Ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές.

Σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το Βρετανικό Μουσείο κατέθεσε αγωγή σε βάρος του και λέει ότι εκείνος σκοπεύει να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι ευθύνεται για τις κλοπές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις