Κόσμος

Βρετανικό Μουσείο: Θα ψηφιοποιήσει όλες τις συλλογές του μετά τις κλοπές αντικειμένων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του μετά τις κλοπές αντικειμένων από τον χώρο.

Το Βρετανικό Μουσείο επικαλούμενο την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στον τεράστιο κατάλογό του αφού ανέφερε τον Αύγουστο ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή αγνοείτο η τύχη τους.

Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από εκείνα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κλοπές που έφεραν στο προσκήνιο εσωτερικές αποτυχίες και οδήγησαν τον διευθυντή του στην έξοδο.

«Έχουμε κάνει βήματα ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και είμαστε τώρα σίγουροι πως μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί ποτέ να συμβεί ξανά», ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς.

«Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η ασφάλεια των συλλογών, με μια ευρύτερη έννοια, μπορεί να επιτευχθεί απλώς κλειδώνοντας τα πάντα. Είναι πεποίθησή μου πως η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι να αυξηθεί η πρόσβαση».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, απαντούσε σε ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για το πώς συνέβησαν οι κλοπές και τι βήματα γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ξανά.

Το Βρετανικό Μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού εξαιτίας των κλοπών, το οποίο ερευνάται επίσης από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Η προτεινόμενη ψηφιοποίηση θα διαρκέσει 5 χρόνια, με 2,4 εκατομμύρια αρχεία που θα πρέπει να μεταφορτωθούν ή να αναβαθμιστούν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον 8 εκατομμύρια αντικείμενα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μουσείου.

Στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται φυσικά και η συλλογή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα, που έχει γίνει επίκεντρο διαμάχης με την Ελλάδα, που ζητάει την επιστροφή τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καπνοί από την έκρηξη του ηφαιστείου Άνακ σκέπασαν την Ινδονησία - 150.000 επιβάτες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια, κλειστά τα σχολεία
Το Άνακ Κρακατάου βρίσκεται από τις 2 Ιουλίου σε επίπεδο συναγερμού 3, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην τετραβάθμια κλίμακα της Ινδονησίας
Το ηφαίστειο στην Ινδονησία
Καρέ καρέ η εισβολή ληστών σε κοσμηματοπωλείο στη Βρετανία - Έσπασαν με το αυτοκίνητο τη τζαμαρία και επιτέθηκαν με ματσέτα
Ο ιδιοκτήτης όμως δεν υποχώρησε, πέταξε ένα μικρό σφυρί προς έναν από τους εισβολείς και στη συνέχεια πήρε ένα ρόπαλο και κινήθηκε εναντίον τους
βρετανια κοσμηματοπωλειο
Παρουσιάστρια στη Αίγυπτο καταδικάστηκε σε θανατική ποινή διά απαγχονισμού για υπόθεση ναρκωτικών
Η Σάρα Χαλίφα μαζί με 11 ακόμη κατηγορούνται ότι δημιούργησαν ένα δίκτυο προμήθειας υλικών που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία τους
Η παρουσιάστρια Σάρα Χαλίφα 5