Κόσμος

Βρετανικό Μουσείο: Θα ψηφιοποιήσει όλες τις συλλογές του μετά τις κλοπές αντικειμένων

Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του μετά τις κλοπές αντικειμένων από τον χώρο.

Το Βρετανικό Μουσείο επικαλούμενο την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στον τεράστιο κατάλογό του αφού ανέφερε τον Αύγουστο ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή αγνοείτο η τύχη τους.

Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από εκείνα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κλοπές που έφεραν στο προσκήνιο εσωτερικές αποτυχίες και οδήγησαν τον διευθυντή του στην έξοδο.

«Έχουμε κάνει βήματα ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και είμαστε τώρα σίγουροι πως μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί ποτέ να συμβεί ξανά», ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς.

«Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η ασφάλεια των συλλογών, με μια ευρύτερη έννοια, μπορεί να επιτευχθεί απλώς κλειδώνοντας τα πάντα. Είναι πεποίθησή μου πως η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι να αυξηθεί η πρόσβαση».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, απαντούσε σε ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για το πώς συνέβησαν οι κλοπές και τι βήματα γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ξανά.

Το Βρετανικό Μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού εξαιτίας των κλοπών, το οποίο ερευνάται επίσης από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Η προτεινόμενη ψηφιοποίηση θα διαρκέσει 5 χρόνια, με 2,4 εκατομμύρια αρχεία που θα πρέπει να μεταφορτωθούν ή να αναβαθμιστούν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον 8 εκατομμύρια αντικείμενα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μουσείου.

Στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται φυσικά και η συλλογή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα, που έχει γίνει επίκεντρο διαμάχης με την Ελλάδα, που ζητάει την επιστροφή τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «Επιχείρηση ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί
Η επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί - Παράλληλα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen