Κόσμος

Βρετανός υπ. Υγείας για AstraZeneca: Η χρήση του ανεστάλη προληπτικά

Να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Η χρήση αυτού του εμβολίου ανεστάλη προληπτικά από χώρες που ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα εμβόλια προκάλεσαν θρομβώσεις”, γράφει ο Χάνκοκ στην ταμπλόιντ The Sun, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν είναι μόνον η δική του άποψη, αλλά και αυτή της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής, της MHRA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

“Περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν τώρα χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ποσοστό των περιπτώσεων (θρομβώσεων) που αναφέρθηκε μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν είναι κατώτερο αυτού που αναμένεται φυσιολογικά στον γενικό πληθυσμό”, προσθέτει.

Η Βρετανία ξεκίνησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 τον Δεκέμβριο, η οποία στηρίζεται στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σε αυτό των Pfizer/BioNTech. Σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει μια δόση εμβολίου στη χώρα, με τον αριθμό αυτόν να προσεγγίζει τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει χορηγηθεί μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους τους ενήλικες της χώρας ως τα τέλη του Ιουλίου. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται “σε καλό δρόμο” για να επιτύχει τον στόχο αυτό.

“Αυτή την εβδομάδα, μια αύξηση των προμηθειών θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε κι άλλο τη διάθεση”, πρόσθεσε, την ώρα που άλλες χώρες καταγγέλλουν καθυστερήσεις στον εφοδιασμό τους με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Το πιο σημαντικό για μας τώρα είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε”, υπογράμμισε επίσης ο Χάνκοκ, χρησιμοποιώντας μια δημοφιλή βρετανική έκφραση.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας κάλεσε παράλληλα σε τηλεοπτική συνέντευξή του τους Βρετανούς “να εμβολιαστούν”, σημειώνοντας ότι “αυτό σώζει ζωές”.

Ο καθηγητής Τζέρεμι Μπράουν, ειδικός για αναπνευστικά νοσήματα και μέλος της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή της χρήσης του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από χώρες “δεν ήταν λογική”.

“Για μένα, αυτό δεν δείχνει καθόλου λογικό, καθώς ξέρουμε ότι το εμβόλιο λειτουργεί (…) Είναι ένα εμβόλιο απίστευτα αποτελεσματικό και διαθέτοντάς το, αποφεύγει κανείς θανάτους”, δήλωσε στο BBC.

Ο Τζέρεμι Μπράουν δήλωσε επίσης στην εκπομπή “Good Morning Britain” ότι φοβάται πως αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη επιφύλαξη απέναντι στα εμβόλια. “Φοβόμαστε μήπως με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο εμβόλιο της AstraZeneca”, σημείωσε.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στην επιθεώρηση Future Healthcare Journal ο Βασιλικός Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί 39.000 γιατρούς στον κόσμο, ο πρίγκιπας Κάρολος καταφέρεται εναντίον του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

“Ποιος θα πίστευε ότι τον 21ο αιώνα θα υπήρχε ένα σημαντικό λόμπι που θα αντιτασσόταν στον εμβολιασμό, με δεδομένο το ιστορικό του στην εξάλειψη τόσων τρομερών ασθενειών και της σημερινής δυνατότητάς του να προστατεύσει και να απελευθερώσει κάποιους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας μας από τον νέο κορονοϊό;”, είναι το ερώτημα που θέτει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου σε αυτό το άρθρο, στο οποίο υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της υγείας, που συνδυάζει τις επιστήμες, τη δημόσια πολιτική και την ατομική συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 24
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς