Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βρήκαν “χαμένη ήπειρο” κάτω από τον Μαυρίκιο! [vids]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: YOUTUBE
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: YOUTUBE

Μια χαμένη ήπειρος κρυβόταν κάτω από τον Μαυρίκιο. Μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής Witwatersrand βρήκε κομμάτια αρχαίας ηπείρου στο κάτω μέρος του Ινδικού Ωκεανού!

Το κομμάτι της ηπείρου που ήταν καλυμμένο από λάβα και ονομάστηκε “Mauritia” βρέθηκε κάτω από το δημοφιλές νησί του Μαυρίκιου. Το κομμάτι του φλοιού, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, απέμεινε από τη διάλυση της Gondwanaland, υπερ-ηπείρου που υπήρχε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Η Gondwanaland, που περιέχει βράχια μέχρι και 3,6 δισεκατομμυρίων ετών, χωρίστηκε σε αυτό που σήμερα είναι η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ανταρκτική, η Ινδία και η Αυστραλία. Ο καθηγητής Lewis Ashwal, επικεφαλής της έκθεσης, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά κομμάτια διαφόρων μεγεθών της “ανεξερεύνητης ηπείρου” που έχουν εξαπλωθεί στον Ινδικό Ωκεανο μετά τη διάλυση.

Η επιστημονική ομάδα έκανε την ανακάλυψη αναλύοντας ένα μέταλλο (ζιργκόν) που βρέθηκε σε βράχια καλυμμένο από λάβα κατά τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων. Υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα του ορυκτού ήταν πάρα πολύ παλιά για να ανήκουν στον Μαυρίκιο.

“Ο Μαυρίκιος είναι νησί και δεν υπάρχει βράχος παλιότερος των 9 εκατομμυρίων ετών στο νησί”, τόνισε ο Ashwal. Από τη μελέτη των βράχων στο νησί βρήκαν ζιργκόν που ήταν 3 δισεκατομμυρίων ετών. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μελέτη του 2013 όταν βρέθηκαν αντίστοιχα στοιχεία στην άμμο της παραλίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν την ύπαρξη της αρχαίας ηπείρου κάτω από τον Μαυρίκιο.

Μπορεί να έχει χαθεί για πάντα, αλλά ακόμα αφήνει ίχνη της για να μας θυμίζει την ύπαρξή της. “Το γεγονός ότι έχουμε βρει ζιρκόνιo αυτής της περιόδου αποδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία κάτω από τον Μαυρίκιο που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από μια ήπειρο”.

Πηγή: CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε