Κόσμος

Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του φόβου! Ψάχνουν παντού τον βομβιστή του Παρισιού

Κλειστά σχολεία, μετρό και ο στρατός στους (έρημους) δρόμους. Οι Βρυξέλλες σε απομόνωση, σε μέγιστο συναγερμό υπό το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης όπως εκείνης στο Παρίσι. Οι έρευνες συνεχείς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ. Αλλά άκαρπες ακόμα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Είναι τη τρίτη μέρα που η πρωτεύουσα του Βελγίου και της Ευρώπης παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, που παραμένει κλειστό. Δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι, όπως και τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, οι παιδικοί σταθμοί, κλειστά. Το απόγευμα της Δευτέρας (22.11.2015) θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει ο “κόκκινος” συναγερμός.

Τι κι αν οι Βρυξέλλες, τέσσερις μέρες τώρα, έχουν παραλύσει; Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζαν Ζαμπόν ζήτησε η ζωή να συνεχιστεί όπως και οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως όγδοου βομβιστή του Παρισιού, Σαλά Αμπντεσλάμ. “Είναι σαφές πως η δράση δεν έχει τελειώσει ακόμη”, είπε ο υπουργός στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

Ο Ζαμπόν αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντεσλάμ κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία. Τα ξημερώματα, οι βελγικές αρχές έκαναν 16 συλλήψεις σε 19 επιδρομές, ενώ ενεπλάκησαν και σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ύποπτο αυτοκίνητο. Άγνωστο αν δε αυτό επέβαινε ο 26χρονος, ένας από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Παρίσι. Σε μια άλλη ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, ο Αμπντεσλάμ εθεάθη να παραβιάζει τον αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη οδηγώντας ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Ο Βέλγος υπουργός έκανε και μια έκκληση στους κατοίκους των Βρυξελλών: να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό όταν σχεδόν έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην πόλη; “Λαμβάνονται μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία παραμένει ανοικτή σήμερα, οι υπάλληλοι έρχονται να εργαστούν. Η καθημερινή ζωή πρέπει να συνεχιστεί”, επέμεινε ο Ζαμπόν.

Έφοδοι παντού!

Σε μια πόλη οχυρωμένη, με τη ζωή να έχει σχεδόν σταματήσει, η αστυνομία διεξήγαγε 19 εφόδους. “Δεν βρέθηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά”, αλλά η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ανάμεσά τους, σε επιδρομή σε ένα σνακ μπαρ του Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, γνωστό προπύργιο των τζιχαντιστών, ένα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικούς που πυροβόλησαν όταν το πρόσωπο αυτό έστρεψε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο άνδρας συνελήφθη, αλλά είναι αδύνατο επί του παρόντος να λεχθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του περιστατικού αυτού και της αντιτρομοκρατικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μόλενμπεκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, αποκαταστάθηκε η ηρεμία. Η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη: διακρίνονταν μερικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξί, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού. Οι περαστικοί ήταν ελάχιστοι. Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραντ-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πουλήστε στην Ουκρανία το 10% των αμερικανικών Patriot και θα καταστρέψουμε όλους τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους»
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία πλήττει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο με ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
Ukrainian service members walk next to a launcher of a Patriot air defence system, amid Russia's attack on Ukraine, in an undisclosed location, Ukraine August 4, 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo
Κάρολαϊν Λέβιτ: Η πιο πιστή στρατιώτης του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρεται – Οι ισχυρισμοί για αποχώρηση λόγω οικογενειακών λόγων
Ήταν η νεότερη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που ανέλαβε και μία από τις νεότερες υποψήφιες που έχουν διεκδικήσει έδρα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Η Κάρολαϊν Λέβιτ
Οι «3 σωματοφύλακες» που πήρε ο Τραμπ κατά την φυγάδευση από την Τουρκία και οι 2 υπουργοί που άφησε στο Air Force One
Μάρκο Ρούμπιο και Σκοτ Μπέσεντ παρέμειναν στο προεδρικό αεροσκάφος ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονταν στο φορτηγό τροφοδοσίας ψάχνοντας δρομολόγιο διαφυγής
Ντόναλντ Τραμπ