Κόσμος

Βρυξέλλες: Τυνήσιος ο δράστης του μακελειού με 2 Σουηδούς νεκρούς – Σε κατάσταση πολιορκίας το Βέλγιο

Τυνήσιος είναι ο δράστης του μακελειού στις Βρυξέλλες, ο οποίος σκότωσε 2 Σουηδούς οι οποίοι είχαν φανέλα με την της εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας του.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, μετά την επίθεση ενόπλου κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών (Πλας Σεντκλέρ).

Για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, οι φίλαθλοι υποχρεώθηκαν να περιμένουν εντός του σταδίου για πάνω από δύο ώρες. Η αποχώρησή τους έγινε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Ντε Κροό: Να είστε προσεκτικοί

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του. Eπίσης ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Σε κατάσταση πολιορκίας το Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Το μήνυμα του δράστη

“Με λένε Αμπντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους”, ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο του Λούβρου: «Όταν πρέπει να γίνει γρήγορα» – Η χιουμοριστική διαφήμιση του Γερμανού κατασκευαστή του αναβατορίου της ληστείας
Η εταιρεία Böcker, της οποίας ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Λούβρου, αντέδρασε με χιούμορ στα social media, προβάλλοντας τις επιδόσεις του μηχανήματός της… χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας
Ο κατασκευαστής γερανών Boecker γίνεται viral με τη χιουμοριστική διαφήμισή του μετά τη ληστεία στο Λούβρο
Ισπανία: Βρέθηκε μετά από έναν χρόνο το σώμα αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες της Βαλένθια
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία, οι αρχές ανακάλυψαν μέσα στη λάσπη τη σορό ενός άνδρα που αγνοούνταν από την ημέρα της τραγωδίας
Ένας εθελοντής καθαρίζει έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες στην Ισπανία
Γάζα: Στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά ο ΠΟΥ το κόστος ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας – Εκκενώθηκαν άρρωστα παιδιά
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί για μια «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα, όπου μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς
Ένα ασθενοφόρο στη Γάζα
«Μπίμπι, δεν μπορείς να πολεμήσεις όλο τον κόσμο»: Πώς ο Τραμπ επέβαλε στον Νετανιάχου την εκεχειρία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανάγκασε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη Χαμάς να αποδεχθούν μια συνολική εκεχειρία, βάζοντας τέλος στον μακρύτερο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ: Νέα αίθουσα δεξιώσεων σε στυλ Λουδοβίκου ΙΔ’ – Αδιαφορεί για τις αντιδράσεις και κατεδαφίζει την ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τη κατεδάφιση της ανατολικής πτέρυγας, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών για την ιστορική διατήρηση, και σχεδιάζει πλέον μια ακόμη μεγαλύτερη αίθουσα χορού από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ