Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Wanted ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν – Τον επικήρυξαν οι ΗΠΑ

Wanted ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν – Τον επικήρυξαν οι ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου EPA

Ένα… σκασμό λεφτά δίνουν οι ΗΠΑ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Χάμζα μπιν Λάντεν. Στον γιο και διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε τον Χάμζα μπιν Λάντεν και προσφέρει αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπιστεί ο γιος του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν θεωρείται από τις ΗΠΑ «ηγέτης – κλειδί» της Αλ Κάιντα. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείται ο ευνοούμενος γιος, δηλαδή ο επιλεγμένος διάδοχος, του Σαουδάραβα τρομοκράτη που «εμπνεύστηκε» την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν βρίσκεται εδώ και καιρό στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τα πρόσωπα που κατηγορούνται πως εμπλέκονται στη διεθνή τρομοκρατία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε και προσφέρει 1 εκατ. δολάρια σε αντάλλαγμα για πληροφορίες «που θα επέτρεπαν την αναγνώριση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα», σημειώνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι πρόκειται για έναν «αναδυόμενο ηγέτη» της Αλ Κάιντα.

«Από τουλάχιστον τον Αύγουστο του 2015, έχει δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο ηχητικά μηνύματα και βίντεο με τα οποία καλεί να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους κι έχει απειλήσει να διαπράξει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 από Αμερικανούς στρατιώτες», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Ο 30χρονος, σήμερα, Χάμζα, διευθύνει την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσελκύει εδώ και μερικούς μήνες στη Συρία τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, εκτιμούν ειδικοί στις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν αποκαλείται συχνά ο «πρίγκιπας διάδοχος του τζιχάντ». Έγγραφα, ανάμεσά τους επιστολές που είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο του 2015 και αποδίδονται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, υποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα τον προόριζε για διάδοχό του στην ηγεσία του παγκόσμιου ιερού πολέμου εναντίον της Δύσης.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Στα αρχεία του Οσάμα μπιν Λάντεν τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές κατασχέθηκαν στην επιδρομή με την οποία εξοντώθηκε στο Πακιστάν και αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 2017 από τη CIA συμπεριλαμβάνεται βίντεο που καταγράφει τον γάμο του Χάμζα, κατά τα φαινόμενα στο Ιράν. Αυτό είναι το πρώτο υλικό που εικονίζει τον νεαρό αφού ενηλικιώθηκε και έφτασε στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

Ωστόσο δεν ήταν ικανό να τους αποκαλύψει που βρίσκεται. Κανείς δεν ξέρει αν ο Χάμζα μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Ιράν, στη Συρία, ή στο Αφγανιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις