Κόσμος

WWF: Πέντε γραμμάρια πλαστικό καταπίνει κάθε εβδομάδα ο μέσος άνθρωπος

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ο μέσος άνθρωπος «καταπίνει» ως και πέντε γραμμάρια πλαστικό την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα. Βασική πηγή είναι του «κακού» αποτελεί το μπουκάλι πλαστικού νερού.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κάθε εβδομάδα ένας μέσος άνθρωπος «καταπίνει» έως και 5 γραμμάρια πλαστικό, το οποίο στην ουσία αντιστοιχεί στο βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας για λογαριασμό της οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Τα αποτελέσματα από το απάνθισμα 50 που έχουν διεξαχθεί για την κατανάλωση πλαστικού από τους ανθρώπους, πραγματικά σοκάρουν. Κάθε άνθρωπος καταπίνει περίπου 2.000 μικρά κομματάκια και σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή περίπου 250 γραμμάρια ετησίως.

«Αν και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξη των μικροπλαστικών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, η έκθεση αυτή προσφέρει για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο υπολογισμό για το ποσοστό κατανάλωσής τους» από τους ανθρώπους, εξήγησε η Τάβα Παλινισάμι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ. Αυτό «θα συμβάλει στην κατανόηση των πιθανών τοξικολογικών κινδύνων για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Πηγή του «κακού» τα μπουκάλια πλαστικό νερό

Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουν οι άνθρωποι είναι το νερό, κυρίως αν είναι εμφιαλωμένο. Μεταξύ των άλλων προϊόντων που αναλύθηκαν, τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πλαστικού.

Σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου και βασίστηκε στον τρόπο ζωής του μέσου Αμερικανού, ένας ενήλικας καταπίνει έως και 52.000 μικροσωματίδια πλαστικού ετησίως, στα οποία προστίθενται ακόμη 90.000 αν πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια (και 4.000 αν πίνει νερό βρύσης).

Αν λάβουμε υπόψη μας τη μόλυνση του αέρα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 121.000 μικροσωματίδια, με τον αριθμό να διαφέρει κατά τι ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον τόπο κατοικίας, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

«Aυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για τις κυβερνήσεις μας: τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, δεν σκοτώνουν μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά βρίσκονται μέσα σε όλους μας», υπογράμμισε ο Μάρκο Λαμπερτίνι γενικός διευθυντής της WWF International σε ανακοίνωσή του.

«Αν και η έρευνα εξετάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μόλυνσης: αν δεν θέλουμε το πλαστικό στον οργανισμό μας, πρέπει να σταματήσουμε τους εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού που εξακολουθούν να καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Ο Λαμπερτίνι ζήτησε να αναληφθεί δράση «σε επίπεδο κυβερνήσεων, εταιρειών, καταναλωτών» και να συναφθεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των ωκεανών, η οποία θα θέτει εθνικούς στόχους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώνονται τα κεντρικά γραφεία της Aramco στη Σαουδική Αραβία - Σειρά επιθέσεων των Χούθι σε Ριάντ, Γιανμπού, Νταμάμ και Νταχράν
Στους εναπομείναντες εργαζόμενους που συνέχιζαν να εργάζονται στα κεντρικά γραφεία δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις και να εργαστούν από το σπίτι μέχρι νεωτέρας
Καπνός υψώνεται από το χώρο του διυλιστηρίου της Saudi Aramco, νότια του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, μετά από αναφορές για επιθέσεις των Χούθι
Με τέιζερ και σιδερένιες ράβδους θα σώσουν τα μαγαζιά τους οι καταστηματάρχες στη Γαλλία - Προσλαμβάνουν σεκιούριτι και σκύλους ενόψει των νέων διαδηλώσεων
Έτοιμοι να υπερασπιστούν οι ίδιοι τα καταστήματά τους υπό τον φόβο επανάληψης των λεηλασιών του Σαββάτου της 17ης Οκτωβρίου - Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί κατά 20%, έχουν ακυρωθεί άδειες αστυνομικών - Μπαράζ απαγορεύσεων για διαδηλώσεις και έκτακτο συμβούλιο άμυνας υπό τον Μακρόν
Γαλλία 5