Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Χακάν Φιντάν ενόψει 7ης Δεκεμβρίου: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Χακάν Φιντάν ενόψει 7ης Δεκεμβρίου: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός.

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι στην θετική κατεύθυνση και πως συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας αλληλεγγύης που έχει επιδειχθεί πρόσφατα», είπε και σημείωσε ότι μέσα από τις συναντήσεις αναζωογονήθηκαν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διαλόγου μέσα από την ανάπτυξη θετικής ατζέντας.

Είπε όμως και κάτι άλλο: έκανε αναφορά στην «τουρκική μειονότητα» της «Δυτικής Θράκης» λέγοντας: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Για το Κυπριακό, δήλωσε, είπε αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών, ενώ τόνισε πως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι συνθήκες των δύο κρατών θα εξισωθούν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις