Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χαλαρώνει άλλο τα περιοριστικά μέτρα και η Ελβετία

Χαλαρώνει άλλο τα περιοριστικά μέτρα και η Ελβετία
photo Reuters

Η κυβέρνηση στην Ελβετία αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Έτσι από το προσεχές Σάββατο θα επιτρέπονται στην Ελβετία οι αυθόρμητες συναθροίσεις έως 30 ανθρώπων, ενώ από τις 6 Ιουνίου θα είναι δυνατές όλες οι εκδηλώσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, με τη συμμετοχή έως 300 ανθρώπων, ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Γενεύη, όπως τον ΟΗΕ, να ξαναβρούν μια κάποια κανονικότητα.

Με μονάχα 10-15 νέα κρούσματα την ημέρα, έναντι άνω των 1.000 στα μέσα Μαρτίου, η «Ελβετία ξαναγεννιέται», είπε σε δημοσιογράφους η πρόεδρος της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων.

«Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι δυνατό να ελέγξουμε, να περιορίσουμε αυτόν τον ιό. Για αυτό ακριβώς, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων χαλάρωσης για την 6η Ιουνίου», συμπλήρωσε.

Αρχής γενομένης από την ημερομηνία αυτή, όλες οι εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου, όπως τα καζίνο και οι ζωολογικοί κήποι θα μπορούν και πάλι να υποδεχθούν κόσμο, όπως και οι πισίνες. Ανοίγουν, επίσης, τα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, τα τελεφερίκ και τα τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι πίστες για έλκηθρο θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και την ελευθερία του ταξιδεύειν με όλα τα κράτη του χώρου Σένγκεν έως τις 6 Ιουλίου. Οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία θα αρθούν τη 15η Ιουνίου.

Η Ελβετία ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας λόγω του νέου κορονοϊού στις 27 Απριλίου.

Σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και μουσεία έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους, ακόμα κι αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής παραμένουν σε ισχύ.

Από την 6η Ιουνίου, θα αρθεί ο περιορισμός των τεσσάρων πελατών (ανά τραπέζι) στα εστιατόρια. Όμως, τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα, όπως και τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, τα οποία θα πρέπει να κρατάνε καταλόγους με παρουσίες.

Η νόσος Covid-19 έχει προς το παρόν προκαλέσει τον θάνατο 1.650 ανθρώπων στην Ελβετία, χώρα με πληθυσμό περίπου 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις