Κυριακή, 25 Φεβ.
14oC Αθήνα

Χαμάς: Τουλάχιστον 28.473 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου – Πάνω από 130 όμηροι Ισραηλινοί

Χαμάς: Τουλάχιστον 28.473 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου – Πάνω από 130 όμηροι Ισραηλινοί
Reuters

Τουλάχιστον 28.473 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Ταυτόχρονα, όπως έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 7 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ, τουλάχιστον 28.473 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.146 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν σκοτωθεί 133 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 162, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους ενόπλους στις μάχες που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στη νότια και την κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι IFD (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις).

Πάνω από 30 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται κοντά στη Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο.

Οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν επιχειρήσεις στη Ράφα σε μία προσπάθεια να καταστρέψουν εναπομείναντα τάγματα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος 

Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς εξαπέλυσαν άνευ προηγουμένου έφοδο από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίζεται πως θα «εξαλείψει» τη Χαμάς και θα απελευθερώσει «όλους» τους ομήρους, διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο στις οποίες έχουν σκοτωθεί ως τώρα πάνω από 28.473 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων τον οποίο δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η κατάσταση των δυο Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες (12.02.2024), του Φερνάντο Μαρμάν, 60 ετών, και του Λουίς Αρ, 70 ετών, χαρακτηρίστηκε σταθερή, όμως έπειτα από 128 ημέρες αιχμαλωσίας, έχουν «προφανείς ενδείξεις» έλλειψης «ιατρικής φροντίδας», δήλωσε μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου κοντά στο Τελ Αβίβ όπου εισήχθησαν και τους ξαναβρήκαν οι δικοί τους.

«Είμαστε ευτυχείς σήμερα, αλλά δεν έχουμε νικήσει. Αυτός δεν είναι παρά ένας σταθμός ακόμη προς την επιστροφή στο σπίτι» των ομήρων, είπε ο Ίνταν Μπεχεράνο, γαμπρός του Λουίς Αρ, απηχώντας άλλες οικογένειες απαχθέντων, που πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει νέα συμφωνία ανακωχής με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πάνω από 130 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως προ ημερών ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε πως 31 είναι νεκροί, από τους περίπου 250 που απήγαγαν οι παλαιστίνιοι μαχητές την 7η Οκτωβρίου.

Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε φυλακές του Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις