Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: Η πολυτάραχη ζωή του πρωταγωνιστή της «Καζαμπλάνκα»

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: Η πολυτάραχη ζωή του πρωταγωνιστή της «Καζαμπλάνκα»

Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς ηθοποιούς του σινεμά και του θεάτρου.

Ο μυστήριος, γοητευτικός αμερικανός ηθοποιός και θρύλος του παγκόσμιου σινεμά, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, πέθανε σαν σήμερα στις 14.01.1957.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα του 1899, αν και η Warner Bros, λέγεται, ότι άλλαξε την ημερομηνία γέννησής του σε 23 Ιανουαρίου του 1900, γιατί…ένας άνθρωπος που γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορεί να ερμηνεύει τον κακό στις ταινίες!

Ο πατέρας του Μπελμόντ ντεΦόρεστ Μπόγκαρτ ήταν χειρουργός στο Μανχάταν και η μητέρα του Μοντ Χάμφρεϊ γνωστή εικονογράφος.

Ο Μπόγκαρτ κατατάχθηκε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών την άνοιξη του 1918 και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη θητεία του, ένα περιστατικό θα του χάριζε ένα σημάδι στα χείλη, που θα γινόταν σήμα κατατεθέν στις ταινίες του ως ο απόλυτος σκληρός τύπος, τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

Για το σημάδι υπάρχουν μερικές εκδοχές, με την επικρατέστερη να αναφέρει ότι ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ έμπλεξε σε έναν καβγά και κόπηκε άσχημα στα χείλη.

Μετά την θητεία του θα κάνει διάφορες δουλειές, θα γνωρίσει κόσμο και κάπως έτσι θα ανοίξει για αυτόν η πόρτα του θεάτρου Broadway για κάποιους μικρούς ρόλους χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία αρχικά.

Γρήγορα όμως αυτά θα αλλάξουν όταν ο Μπόγκι, παρατσούκλι από τον φίλο του ηθοποιό Σπένσερ Τρέισι, θα αναζητήσει την τύχη του στο Χόλιγουντ για να γίνει μετέπειτα ο σταρ της ασπρόμαυρης εποχής.

«Καζαμπλάνκα»

Το 1935 είναι η χρονιά του καθώς θα του δοθεί μία μεγάλη ευκαιρία. Ο Άρτσι Μάγιο θα γυρίσει την κλασική γκανγκστερική ταινία «Το Απολιθωμένο Δάσος» ή «το Πετρωμένο Δάσος» με τον Μπόγκαρτ δίπλα στην Μπέτι Ντέιβις και τον Λέσλι Χάουαρντ. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ταινίες δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής μέχρι που έρχεται η ώρα του σκηνοθέτη Τζον Χιούστον, που μαζί με τους Χοκς και Κέρτιζ θα σημαδέψουν τη σταδιοδρομία του.

Ήρθε η ώρα να αρχίσει η μεγάλη άνοδος.

Στα 42 του θα πρωταγωνιστήσει στο εμβληματικό φιλμ νουάρ «Το Γεράκι της Μάλτας», υποδυόμενος τον ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ, ήρωα του φημισμένου συγγραφέα Ντάσιελ Χάμετ. Ήταν η ταινία που τον καταξίωσε ως ηθοποιό. Δίπλα του, στο ρόλο της μοιραίας η Μαίρη Άστορ.

Τον επόμενο χρόνο θα του δοθεί ο ρόλος που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του κινηματογράφου. Με το κλασικό αριστούργημα «Καζαμπλάνκα» ο Μπόγκαρτ αποκτά διεθνή αναγνώριση. Η «Καζαμπλάνκα», μία ταινία μύθος, μία μοναδική ερωτική ιστορία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Κέρτιζ με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην πλέον θρυλική τους συνεργασία, συνεχίζει να συγκινεί γενιές και γενιές. Για πολλούς είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Ο ίδιος όμως είχε διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με την Daily Mail, όταν του έστειλαν το προσχέδιο για την «Καζαμπλάνκα», που βασιζόταν σε ένα ανεκτέλεστο θεατρικό έργο με τίτλο «Everybody Comes To Rick’s», το θεώρησε ανάξιο, και δεν ήθελε να κάνει την ταινία αλλά δεν είχε επιλογή. 

Μετά απ’ την θρυλική «Καζαμπλάνκα» θα ακολουθήσουν τεράστιες επιτυχίες, οι περισσότερες πλέον κλασικές, που γύρισε με τον Τζον Χιούστον, τον Χάουαρντ Χοκς και άλλους σημαντικούς σκηνοθέτες.

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 1944 θα γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας του Χοκς «Η Σειρήνα της Μαρτινίκα» τη Λορίν Μπακόλ, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του και θα την κάνει γυναίκα του, χωρίζοντας την τρίτη σύζυγό του Μάγιο Μέθοτ. Η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται σταθμός στην καριέρα του και την προσωπική του ζωή. Το 1946 συμπρωταγωνιστεί με την Λορίν Μπακόλ στο φιλμ νουάρ «Ο μεγάλος ύπνος» ή «Πάθος και αίμα». 

Για την ιστορία, ο Μπόγκαρτ παντρεύτηκε τέσσερις φορές αλλά η θρυλική Λορίν Μπακόλ ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του και θα έμενε μαζί της μέχρι το τέλος. Ο γάμος τους κράτησε 11 χρόνια, όταν εκείνος πέθανε. Η Μπακόλ έμεινε χήρα στα 32 της.

Η Μπακόλ είχε χαρακτηρίσει τη σχέση τους «το πιο έντονο ειδύλλιο που μπορούσε να φανταστεί κανείς».

Η ίδια μάλιστα έβαλε στην άκρη την καριέρα της για να αφιερωθεί στην οικογένειά τους, μαζί έκαναν δύο παιδιά, κάτι που δεν μετάνιωσε, όπως έχει παραδεχτεί η ίδια μιας και ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ λόγω του θανάτου του Μπόγκαρντ, μόλις στα 57 του.

Ο Μπόγκαρντ είχε πολλά πάθη. Το ποτό και το τσιγάρο ήταν τα μεγαλύτερα. Κάπνιζε σχεδόν σε όλες τις κινηματογραφικές σκηνές, και έπινε ένα δύο ποτά μέχρι το τέλος. Στο τέλος της ζωής του, η υγεία του είχε κλονιστεί από το τσιγάρο και το αλκοόλ, αλλά αυτός δεν έχανε το χιούμορ του.

Μάλιστα ο θρύλος θέλει την τελευταία του ατάκα να είναι διανθισμένη με πολύ χιούμορ: «Γαμώτο, δεν θα έπρεπε ποτέ να το γυρίσω από το ουίσκι στο μαρτίνι!»

Ο μεγάλος ηθοποιός πέθανε σαν σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου 1957 στο Λος Άντζελες από καρκίνο στον οισοφάγο.
Η Καζαμπλάνκα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στα 16α Όσκαρ για το 1943. Ο Μπόγκαρτ προτάθηκε για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε από τον Πολ Λούκας για την ερμηνεία του στη Φρουρά στο Ρήνο.

Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία H Βασίλισσα της Αφρικής. Ήταν το πρώτο και μοναδικό του Όσκαρ.

Ο Μπόγκι, χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός σταρ όλων των εποχών και έγινε γραμματόσημο το 1997 στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις