Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

“Χάος” και πάλι λόγω Τραμπ! “Παράνομος” ο εμπορικός πόλεμος απαντάει το Βερολίνο

Φωτογραφία REUTERS

«Παράνομο» θεωρεί το Βερολίνο το μέτρο της επιβολής από τις ΗΠΑ δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει με αντίμετρα.

«Θεωρούμε παράνομο το μονομερές αυτό μέτρο, οι δε λόγοι εθνικής ασφάλειας των οποίων έγινε επίκληση, δεν υφίστανται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το μέτρο συνεπάγεται τον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ των αντιδράσεων και το αποτέλεσμα θα ζημιώσει όλους.

«Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Σόφια τον κοινό τους στόχο, για μια μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Υπό αυτή την προϋπόθεση η Ε.Ε. εξέφρασε την βούληση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ επί τεσσάρων συγκεκριμένων σημείων τα οποία συμφωνήθηκαν στην Σόφια», σημείωσε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση του αμερικανού Προέδρου να μην χορηγήσει μόνιμη εξαίρεση, θα αναλυθεί τώρα επακριβώς εντός της Ε.Ε., η οποία ωστόσο «έχει κάνει την αναγκαία προετοιμασία ώστε να μπορεί να αντιδράσει με αντίστοιχα αντίμετρα». Εξακολουθεί πάντως να ισχύει, κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές και την πολυμερή προσέγγιση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για το πλεόνασμα στην χαλυβουργική δυνατότητα, το οποίο προωθήθηκε κατά την γερμανική προεδρία της G20.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ζητούν τη λήψη προστατευτικών μέτρων για τον τομέα τους

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer “καταδίκασε” την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο ευρωπαϊκό χάλυβα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα”.

“Το αμερικανικό μέτρο είναι καθαρός προστατευτισμός, μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα” τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurofer Άξελ Εγκερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να υπερασπιστεί την εσωτερική αγορά”, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται “στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη”.

Ο Έγκερτ ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα “που θα καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων τα οποία πλήττονται”. Σημείωσε επίσης ότι στόχος “δεν είναι να αποκλειστούν οι εισαγωγές χάλυβα” στην Ευρώπη αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξει απειλή αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurofer, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι που η ομοσπονδία αποδίδει “σχεδόν μετά βεβαιότητας” στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις