Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Χάος και θάνατος στην Υεμένη – Οι Χούτι δολοφόνησαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας – Κατέλαβαν την πρωτεύουσα

Υεμένη Σάλεχ Χούτι

– Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Υεμένη
– Αντάρτες Χούτι δολοφόνησαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ
– Έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που τον δείχνουν νεκρό
– Αρχικά είχε διαψευστεί η πληροφορία πως ο Σάλεχ ήταν νεκρός
– Οι Χούτι υποστηρίζουν πως έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά
– Τουλάχιστον 125 οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων έξι ημερών

Νεκρός μετά από επίθεση ανταρτών Χούτι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Η κατάσταση στην Υεμένη βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τους αντάρτες (που υποστηρίζονται από το Ιράν) να ισχυρίζονται ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, Σαναά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Αρχικά, επικράτησε θρίλερ με την τύχη του πρώην προέδρου της Υεμένης. Η πληροφορία πως ο Σάλεχ ήταν νεκρός μετά από βομβιστική επίθεση στο σπίτι του, διαψεύστηκε. Την είδηση του θανάτου του, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Χούτθ. Όμως εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος ζει και εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεών του στις συγκρούσεις με τους Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Σάλεχ σε παλιότερη φωτογραφία του – Φωτογραφία Reuters

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ!

Βόμβα στο σπίτι του Σάλεχ

Οι Χούτι, αντάρτες που υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν, ανατίναξαν το σπίτι του πρώην προέδρου της Υεμένης. Από την ώρα της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του, ήταν άγνωστο που βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι. Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε και το ραδιόφωνο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα, πάντως, με ιρανικά ΜΜΕ, ο Σάλεχ σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για την πόλη Μααρίμπ.

Με στόχο να αποδείξουν ότι δολοφόνησαν τον Σάλεχ, οι Χούτι έδωσαν στη δημοσιότητα video και φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του, τυλιγμένο σε κουβέρτες, πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού.

Μια από τις φωτογραφίες αυτές δημοσιεύει και το πρακτορείο Reuters. Ο Σάλεχ φαίνεται να φέρει τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Σάλεχ νεκρός – Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Υπάρχει επίσης και το video που τον δείχνει νεκρό στην καρότσα ενός φορτηγού.

Ο Σάλεχ με τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο – Φωτογραφία Reuters
Με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ – Φωτογραφία Reuters
Με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Χόσνι Μουμπάρακ – Φωτογραφία Reuters

Υεμένη Σάλεχ Χούτι

Υεμένη: 125 νεκροί σε έξι μέρες

Οι μάχες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, έχουν κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (σύμφωνα με στοιχεία από τρία νοσοκομεία) τις τελευταίες έξι μέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 125 άνθρωποι και άλλοι 238 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες.

Μαχητικά αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Σαναά για δεύτερη ημέρα σήμερα (04.12.2017) σε υποστήριξη του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πρώην συμμάχου των Χούτι, ο οποίος έλυσε την συμμαχία του με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες.

“Υποστηρίζουμε τα κύρια νοσοκομεία στη Σαναά, τα οποία χρειάζονται επειγόντως κιτ για τραυματίες πολέμου”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Γιολάντα Ζακμέ.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δωρίσουμε καύσιμα στα κύρια νοσοκομεία επειδή στηρίζονται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες”, πρόσθεσε.

«Φύγετε»

Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες στην πρωτεύουσα Σαναά να απομακρυνθούν από τις ζώνες των ανταρτών, μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya.

Οι άμαχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση “μεγαλύτερη των 500 μέτρων” από τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έδωσε σήμερα εντολή στις δυνάμεις του να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Σαναά με την υποστήριξη του συνασπισμού δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης σημειώνονται μάχες μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Σάλεχ μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των δύο πλευρών.

Αμνηστία

Ο πρόεδρος της Υεμένης θα προσφέρει σύντομα γενική αμνηστία σε όλους όσοι σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Χούτι, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Άμχεντ μπιν Ντάγκερ. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της συμμαχίας των σιιτών ανταρτών με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

«Ο πρόεδρος (Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι) θα προτείνει σύντομα μια γενική αμνησία σε όλους όσοι έχουν συνεργαστεί με τους Χούτι και αποφασίσουν να πάρουν αποστάσεις», δήλωσε ο μπιν Ντάγκερ στη διάρκεια ομιλίας του από το Άντεν, την πόλη της νότιας Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης.

Έπειτα από τρία χρόνια συμμαχίας, οι δύο συνιστώστες της πλευράς των ανταρτών έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε εχθροπραξίες από την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα, την οποία ελέγχουν από κοινού.

Έκτοτε έχουν ξεσπάσει αιματηρές συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στη Σανάα.

Μετά την κατάρρευση της συμμαχίας, ο Σάλεχ είχε δηλώσει, την Κυριακή (03.12.2017) έτοιμος να γυρίσει «μια νέα σελίδα» με τους Σαουδάραβες. Η Σαουδική Αραβίαείναι επικεφαλής ενός συνασπισμού που μάχεται κατά των Χούτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις