Κόσμος

Χάος με την απεργία των πιλότων της SAS – Ακυρώθηκαν άλλες 1200 πτήσεις

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια των σκανδιναβικών χωρών εξαιτίας της απεργίας των πιλότων της αεροπορικής εταιρίας SAS.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πάνω από 1200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Δευτέρα και για την Τρίτη ακύρωσε η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS, καθώς η απεργία των πιλότων που έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εισήλθε σήμερα στην τρίτη ημέρα της.

Οι πιλότοι ξεκίνησαν την απεργία την Παρασκευή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με μισθολογικά αιτήματα με αποτέλεσμα να καθηλωθεί περίπου το 70% των πτήσεων και να επηρεαστούν σχεδόν 280.000 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ματαιώσεων.

«Λυπούμαστε βαθύτατα που οι πελάτες μας επηρεάζονται από την συνεχιζόμενη απεργία των πιλότων τώρα που η SAS ακυρώνει πτήσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Η απεργία θα επηρεάσει επιπλέον 61.000 επιβάτες την Δευτέρα όταν θα ματαιωθούν 667 πτήσεις σε όλη τη σκανδιναβική επικράτεια. Την Τρίτη θα επηρεαστούν 49.000 επιβάτες και 546 αναχωρήσεις».

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δεν δείχνει σήμερα να μπορεί να αρθεί και τόσο η SAS όσο και τα συνδικάτα των Σουηδών και Δανών πιλότων και η νορβηγική εργοδοτική οργάνωση NHO υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει νέες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

 

sas

Ο αερομεταφορέας που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος είναι ιδιοκτησίας της σουηδικής και της δανέζικης κυβέρνησης, έχει δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των πιλότων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία.

Η σουηδική εργοδοτική ένωση της αεροπορικής βιομηχανίας έχει χαρακτηρίσει “ακραίο” το αίτημα των πιλότων και έχει δηλώσει ότι οι πιλότοι έχουν ζητήσει αύξηση κατά 13% του μισθού τους, παρότι κατά μέσον όρο οι μισθοί τους είναι ήδη υψηλοί και κυμαίνονται στα 8.700 ευρώ τον μήνα.

sas

Η SAS Pilot Group, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί το 95% των πιλότων της εταιρείας στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, υποστηρίζει ότι η διαφωνία τους αφορά περισσότερα από τα μισθολογικά αιτήματα επισημαίνοντας το αίτημα για πιο αναμενόμενες ώρες εργασίας.

Έχοντας φλερτάρει με την χρεωκοπία το 2012 η SAS σημείωσε σταθερά κέρδη την τελευταία τετραετία. Ωστόσο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, οι ευμετάβλητες τιμές των νομισμάτων και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν ασκήσει πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της SAS.

sas

Αναλυτές της Sydbank εκτιμούν ότι η απεργία κοστίζει στην εταιρεία 60-80 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες την ημέρα, ρυθμός με τον οποίον κινδυνεύει να εξαλειφθεί το αναμενόμενο καθαρό κέρδος για αυτόν τον χρόνο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα μεγάλα ΜΜΕ της Νορβηγίας τρέχουν στα δικαστήρια τη Meta: «Θέλει τα δημοσιογραφικά μας περιεχόμενα για να εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη της» 
Οι νορβηγικοί όμιλοι ζητούν προσωρινή διαταγή για να μην τεθούν σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου οι νέοι όροι χρήσης, που αφορούν ακόμη και συνδρομητικό περιεχόμενο
Meta
Η Γαλλία στους δρόμους κατά του ρατσισμού μετά το αιματοκύλισμα στην Τραπ: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τη ρατσιστική δολοφονία
Ο δράστης πυροβόλησε 128 φορές κατά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν «κανονικοποίηση του ρατσιστικού μίσους» και ο Μακρόν μιλά για «σημείο καμπής»
Γαλλία, Παρίσι
Ο Κιλιάν Εμπαπέ στο στόχαστρο της Κίνας: Χαρακτήρισε δικτάτορα τον Μάο – Διαλύονται οι διαφημιστικές συνεργασίες, με τον ίδιο και τη La Liga να ζητούν συγγνώμη
Τρεις κινεζικές εταιρείες έκοψαν τους δεσμούς τους με τον Γάλλο σούπερ σταρ, ενώ το θέμα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας
Κιλιάν Εμπαπέ 9
Συγκλονίζει η μητέρα του μικρού Βίνσεντ που βρέθηκε ζωντανός σε νεκροτομείο στις ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει»
Το 18 μηνών μωρό κηρύχθηκε νεκρό από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο - Οκτώ μήνες αργότερα, ο Βίνσεντ, που είναι πλέον 2 ετών τρέφεται μέσω ειδικού σωλήνα
Ο Βίνσεντ Φιορντιλίνο ήταν 18 μηνών όταν κηρύχθηκε νεκρός από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο
Φιλανδία και Νορβηγία σε πρωτοφανή επικοινωνία με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τηλεφωνήματα και με Ζελένσκι
Αν και οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης απέφευγαν μέχρι τώρα τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Φιλανδία και Νορβηγία «έσπασαν» τη διπλωματική σιωπή για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας
Βλαντιμίρ Πούτιν