Κόσμος

Χάος με την απεργία των πιλότων της SAS – Ακυρώθηκαν άλλες 1200 πτήσεις

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια των σκανδιναβικών χωρών εξαιτίας της απεργίας των πιλότων της αεροπορικής εταιρίας SAS.

Πάνω από 1200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Δευτέρα και για την Τρίτη ακύρωσε η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS, καθώς η απεργία των πιλότων που έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εισήλθε σήμερα στην τρίτη ημέρα της.

Οι πιλότοι ξεκίνησαν την απεργία την Παρασκευή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με μισθολογικά αιτήματα με αποτέλεσμα να καθηλωθεί περίπου το 70% των πτήσεων και να επηρεαστούν σχεδόν 280.000 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ματαιώσεων.

«Λυπούμαστε βαθύτατα που οι πελάτες μας επηρεάζονται από την συνεχιζόμενη απεργία των πιλότων τώρα που η SAS ακυρώνει πτήσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Η απεργία θα επηρεάσει επιπλέον 61.000 επιβάτες την Δευτέρα όταν θα ματαιωθούν 667 πτήσεις σε όλη τη σκανδιναβική επικράτεια. Την Τρίτη θα επηρεαστούν 49.000 επιβάτες και 546 αναχωρήσεις».

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δεν δείχνει σήμερα να μπορεί να αρθεί και τόσο η SAS όσο και τα συνδικάτα των Σουηδών και Δανών πιλότων και η νορβηγική εργοδοτική οργάνωση NHO υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει νέες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

 

sas

Ο αερομεταφορέας που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος είναι ιδιοκτησίας της σουηδικής και της δανέζικης κυβέρνησης, έχει δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των πιλότων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία.

Η σουηδική εργοδοτική ένωση της αεροπορικής βιομηχανίας έχει χαρακτηρίσει “ακραίο” το αίτημα των πιλότων και έχει δηλώσει ότι οι πιλότοι έχουν ζητήσει αύξηση κατά 13% του μισθού τους, παρότι κατά μέσον όρο οι μισθοί τους είναι ήδη υψηλοί και κυμαίνονται στα 8.700 ευρώ τον μήνα.

sas

Η SAS Pilot Group, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί το 95% των πιλότων της εταιρείας στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, υποστηρίζει ότι η διαφωνία τους αφορά περισσότερα από τα μισθολογικά αιτήματα επισημαίνοντας το αίτημα για πιο αναμενόμενες ώρες εργασίας.

Έχοντας φλερτάρει με την χρεωκοπία το 2012 η SAS σημείωσε σταθερά κέρδη την τελευταία τετραετία. Ωστόσο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, οι ευμετάβλητες τιμές των νομισμάτων και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν ασκήσει πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της SAS.

sas

Αναλυτές της Sydbank εκτιμούν ότι η απεργία κοστίζει στην εταιρεία 60-80 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες την ημέρα, ρυθμός με τον οποίον κινδυνεύει να εξαλειφθεί το αναμενόμενο καθαρό κέρδος για αυτόν τον χρόνο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ