Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια – «Τεχνικό πρόβλημα» προκάλεσε αλαλούμ στις πτήσεις

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια – «Τεχνικό πρόβλημα» προκάλεσε αλαλούμ στις πτήσεις
Reuters

«Τεχνικό πρόβλημα» ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας. Τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί στη ροή αεροσκαφών που επρόκειτο να απογειωθούν ή να προσγειωθούν στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας, δήλωσε πως «αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα (4:22 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) τεχνικό πρόβλημα και θέσαμε σε εφαρμογή περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν το πρόβλημα».

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία «Loganair» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter (X), ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Όλα αυτά προκάλεσαν καθυστερήσεις σε εκατοντάδες πτήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Βρετανοί που επέστρεφαν από την Τενερίφη της Ισπανίας είπαν στην Daily Mail ότι τους έχουν πει ότι μπορεί να περιμένουν τουλάχιστον 12 ώρες!

Η πλειονότητα (78%) των πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Χίθροου καθυστερούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Flight Radar από τις 14:00, σε σύγκριση με 74% στο αεροδρόμιο Gatwick, 81% στο Μάντσεστερ και 86% στο Μπρίστολ.

Ο ειδικός στα ταξίδια, Simon Calder, είπε ότι το πρόβλημα του συστήματος ανάγκασε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να αλλάξουν από ένα ψηφιακό σύστημα σε ένα που πρέπει να λειτουργεί «πιο χειροκίνητα». 

Τα προβλήματα στα προγραμματισμένα αεροπορικά δρομολόγια από τα αεροδρόμια της Βρετανίας επηρεάζουν όλη την Ευρώπη, προκαλώντας καθυστερήσεις σε ορισμένες πτήσεις που αναχωρούν από την ήπειρο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Βρετανία: Μπλακ – άουτ στα αεροδρόμια

Η διοίκηση του αεροδρόμιου του Δουβλίνου τόνισε ότι ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρεία για να μάθουν για την πτήση τους.

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε social media ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής, λόγω δημόσιας αργίας τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου σε μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις