Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Χαστούκι στον Ερντογάν από την Exxon Mobil: Οι απειλές δεν μας σταματούν

Χαστούκι στον Ερντογάν από την Exxon Mobil: Οι απειλές δεν μας σταματούν

– Ένας σαφές μήνυμα που μεταφράζεται σε πραγματικό χαστούκι στον Ερντογάν έστειλε ο ο αντιπρόεδρος της Εxxon Mobil
– Τα τουρκικά νταηλίκια δεν σταματούν τις έρευνες της εταιρείας που δείχνει ενδιαφέρον και για άλλα “οικόπεδα” στην Κύπρο
– Ξεκάθαρο μήνυμα, παρά τις απειλές της Άγκυρας κατά των εταιρειών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ ο Ερντογάν απειλεί φραστικά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος της Εxxon Mobil, Tristan Asprey, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα της Κύπρου, λέει ξεκάθαρα ότι οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την εταιρεία από τον στόχο της.

“Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum,  σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο ’10’, το οποίο εξάλλου βρίσκεται  εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής”, δήλωσε ο Tristan Asprey.

Όσο για το εάν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο στόχο της Δελφύνης ήταν σαφής:

“Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι τον στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική”, ανέφερε.

O East-Med θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για μεταφορά του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

“Ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν”, υπογράμμισε.

Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ’ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

“Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο ’10’, ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές, και η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντικό παροχέα νέων πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή”, υποστήριξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις