Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Χαστούκι Τραμπ στον Ερντογάν – Όπλα στους Κούρδους made in USA

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει βαλίτσες για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος του έστειλε ένα μήνυμα που βάζει σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πολύ δυσάρεστη έκπληξη ήταν για την Άγκυρα η χορήγηση βαρέων όπλων σε δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία την οποία ενέκρινε χθες ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλακες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμένα οχήματα στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.
Η Άγκυρα εδώ και καιρό επιχειρεί να σταματήσει την ενίσχυση των Κούρδων του YPG καθώς λέει πως είναι παρακλάδι του PKK.


Ειδικά από τη στιγμή που οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να στηριχθούν σε στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας για την ανακατάληψη της Ράκα, καθώς υπάρχει ισχυρή αντίδραση των Ρώσων που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η τουρκική “μπότα” να μπει βαθιά σε συριακό έδαφος, οι Κούρδοι του YPG αναδεικνύονται ως βασικός σύμμαχος που είναι σε θέση να κάνει επιχειρήσεις στο έδαφος.
Έτσι οι Αμερικανοί για να αποφύγουν την χερσαία εμπλοκή τους βάζουν μπροστά του Κούρδους οι οποίοι φυσικά (και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος της Άγκυρας) θα λάβουν το σχετικό αντάλλαγμα.


Το αντάλλαγμα, έτσι όπως διαμορφώνονται τα γεγονότα είναι πασιφανές που δεν θα είναι άλλο από τη δημιουργία μιας ευρύτατης κουρδικής περιοχής περιοχής που περιλαμβάνει εκτός του βορείου Ιράκ και τις περιοχές εντός της Συρίας οι οποίες εφάπτονται. Δημιουργείται έτσι μια κουρδική περιοχή η οποία με τη σειρά της εφάπτεται αυτής των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας και ο “Σουλτάνος” σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει στο “μαλακό υπογάστριο” της Άγκυρας τη δημιουργία με τις ευλογίες των ΗΠΑ ενός κράτους (οποιασδήποτε μορφής). Το “δεδικασμένο” υπέρ των Κούρων θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει ανάφλεξη εντός της Τουρκίας…

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε