Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαβάη: Πάνω από 1.300 οι αγνοούμενοι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά – «Μπορεί να βρίσκουμε 10 με 20 πτώματα την ημέρα»

Χαβάη: Πάνω από 1.300 οι αγνοούμενοι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά – «Μπορεί να βρίσκουμε 10 με 20 πτώματα την ημέρα»

Μια τραγική πρόβλεψη έκανε ο κυβερνήτης της Χαβάη μιλώντας για τη φονική πυρκαγιά λέγοντας πως τα σωστικά συνεργεία ενδέχεται να βρίσκουν 10 με 20 πτώματα την ημέρα, ενώ σημείωσε πως οι νεκροί πλέον έχουν φτάσει τους 99 και αυτή τη στιγμή οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.300.

Οι αρχές της Χαβάης προειδοποίησαν πως ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά «ενδέχεται να διπλασιαστεί» μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ασύλληπτη καταστροφή.

«Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν, ο κυβερνήτης της πολιτείας, ανακοινώνοντας μέσω CNN τον εντοπισμό άλλων τριών πτωμάτων, που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 99 νεκρούς μέχρι τώρα.

Καθώς ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια της πόλης Λαχέινα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, μένει ακόμη να καλυφθεί πολύ έδαφος.

Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης.

Δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη.

Αναφερόμενος στην «τραγωδία», ο Γκριν την απέδωσε, εν μέρει τουλάχιστον, «στην κλιματική αλλαγή» και σημείωσε, μιλώντας στο CBS, πως μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες για να προσδιοριστεί ο πλήρης αριθμός των νεκρών καθώς τα συνεργεία ενδεχομένως να βρίσκουν «10 έως 20 άτομα την ημέρα πιθανώς μέχρι να τελειώσουν».

Στη Λαχέινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους σε αυτό το στάδιο, κατά τον κυβερνήτη Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους.

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης.

Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχέινα και γύρω από αυτή: έχουν στήσει οδοφράγματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις