Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 ξεκινούν σήμερα, και η Google αφιερώνει το Doodle σε αυτούς. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 είναι γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση, προγραμματισμένη να διεξαχθεί από σήμερα 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Διεξάγεται στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον στη Νότια Κορέα. Η πόλη που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011 από την ΔΟΕ, μετά το πέρας της 123ης Συνόδου στην Νότια Αφρική.

Η πόλη Πιόνγκτσανγκ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Έλαβε περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται στη Νότια Κορέα. Έχουν προηγηθεί οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 που διεξήχθησαν στην Σεούλ. Είναι επίσης οι πρώτοι Χειμερινοί Αγώνες της Νότιας Κορέας.

Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) και την πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998). Όμως, όπως άλλωστε συνηθίζεται, έχουν ήδη αρχίσει μερικά αγωνίσματα, και παράλληλα οι επίσημες προπονήσεις στα Ολυμπιακά Στάδια για τους αθλητές. Την έναρξη τω αγωνισμάτων έκανε το κέρλινγκ, το οποίο άρχισε χθες, Πέμπτη.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 – Το έμβλημα

Το έμβλημα των Αγώνων αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2013, και είναι μια τυποποιημένη αναπαράσταση κορεάτικων γραμμάτων, τα οποία είναι οι αρχικοί ήχοι του Πιόνγκτσανγκ. Το ένα σύμβολο λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την κορεάτικη φιλοσοφική τριάδα “ουρανός, γη, ανθρωπότητα”. Το άλλο λέγεται ότι εκπροσωπεί το κρύσταλλο του πάγου. Μασκότ είναι το Soohorang, μια λευκή τίγρη, και το Bandabi, μια ασιατική μαύρη αρκούδα.

Συνολικά 95 χώρες θα εκπροσωπηθούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Έξι χώρες θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία, την Ερυθραία και τη Σιγκαπούρη.

Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές στους αγώνες είναι οι ΗΠΑ (242), ενώ ακολουθούν ο Καναδάς (226) και η Ελβετία (169). Από μόλις έναν εκπρόσωπο έχουν οι: Κύπρος, Εκουαδόρ, Ερυθραία, Γκάνα, Χονγκ Κονγκ, Κένυα, Λουξεμβούργο, Κόσοβο, Μαγαδασκάρη, Μάλτα, Πουέρτο Ρίκο, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Τόνγκο, Τόνγκα και Ανατολικό Τιμόρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις