Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Χένρι Κίσινγκερ: «Ύμνοι» από τον πρέσβη της Κίνας στην ΗΠΑ

Χένρι Κίσινγκερ: «Ύμνοι» από τον πρέσβη της Κίνας στην ΗΠΑ

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Σιέ Φανγκ, χαρακτήρισε «τεράστια απώλεια» τον θάνατο του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, που πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

«Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Δόκτωρα Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε στο Χ (πρώην Twitter) ο πρεσβευτής Σιέ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας στην είδηση.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο «θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και θα παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος».

Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976), κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Η προσέγγιση αυτή έβαλε τέλος στον αποκλεισμό του ασιατικού γίγαντα από τις ΗΠΑ και συνέβαλε στην ραγδαία άνοδο της ισχύος του στην παγκόσμια σκηνή, πάνω απ’ όλα στο επίπεδο της οικονομίας.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που γιόρτασε τα 100 του χρόνια τον Μάιο, συνέχιζε να είναι συνομιλητής πολλών από τους ισχυρούς του κόσμου, παρότι είχαν περάσει δεκαετίες που δεν είχε πλέον την ευθύνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, όταν πήγε στο Πεκίνο και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις