Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χέρι – χέρι Τούρκοι και Σκοπιανοί κατά της Ελλάδας – ΜΚΟ μιλούν για “γενοκτονία” της “μακεδονικής μειονότητας”

ΜΚΟ Σκόπια γενοκτονία
Φωτογραφία Reuters

Αυτή κι αν είναι πρόκληση. Να κατηγορούν οι Σκοπιανοί την Ελλάδα για “γενοκτονία” της “μακεδονικής μειονότητας”. Και πως το έκαναν; Μέσω αυτιών που ήταν… πρόθυμα να τους ακούσουν: μέσα από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

«Η Ελλάδα κατηγορείται για “γενοκτονία” του Μακεδονικού λαού» είναι ο τίτλος του Anadolu. Το τουρκικό πρακτορείο δημοσιεύει κοινή δήλωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της ΠΓΔΜ.

«Μακεδονικές μη κυβερνητικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις εν εξελίξει συζητήσεις για το όνομα της χώρας τους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά της Μακεδονικής μειονότητας από το 1913», ξεκινά το κείμενο του Anadolu.

Την κοινή δήλωση έστειλαν στο τουρκικό πρακτορείο το «Μακεδονικό» Διεθνές Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ηνωμένη «Μακεδονική» Διασπορά, το Παγκόσμιο «Μακεδονικό» Συμβούλιο και το Παγκόσμιο «Μακεδονικό» Συντονιστικό Δίκτυο. Κατηγορούν την Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς για την, εδώ και 10ετίες, διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το όνομα.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο την αδικία»

Ο Μακεδονικός λαός δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί το ασήκωτο βάρος της αδικίας που του επιβάλλεται από την Ελλάδα, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει συζητήσεων για το όνομα της χώρας τους, που άρχισαν το 1993, αναφέρει το Anadolu.

«Αυτό που ξεκίνησε ως συζήτηση για να διευθετηθεί μια υποτιθέμενη διαφορά, έχει εξελιχθεί, 25 χρόνια αργότερα, σε μια προσπάθεια να διαπραχθεί γενοκτονία εις βάρος του «μακεδονικού» λαού (προκειμένου) – να τον διαγράψουν, τη χώρα τους και την ιστορία τους από τα βιβλία και τους χάρτες όλου του κόσμου», αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Σημειώνει το Anadolu: «Οι ΜΚΟ είπαν ότι οι Μακεδόνες σοκαριστικά αναγκάζονται από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν το όνομά τους, την εθνική και εθνοτική ταυτότητά τους τη γλώσσα τους και την ιστορία τους ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους σε αυτούς τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς».

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μία τέτοια, διεθνώς ενορχηστρωμένη, πίεση ασκείται εις βάρος ενός ολόκληρου λαού με σκοπό να αυτοκαταστραφεί, πίεση που προκαλείται από έθνη και οργανισμούς που υποτίθεται ότι θα ήταν θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον 21ο αιώνα», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

Φωτογραφία Reuters

«Γενοκτονία»

Οι Σκοπιανές ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι το θέμα του ονόματος συνιστά μία εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απλά η συνέχιση και η διεθνοποίηση της 100ετούς εσωτερικής της πολιτικής, της άρνηση αναγνώρισης της ταυτότητας της “μακεδονικής” μειονότητας».

Ζητούν επίσης τη σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής για να διερευνήσει τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας που έχει διαπραχθεί εις βάρος της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα από το 1913 και έπειτα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και μία και καλή να  αναγνωρίσει δημοσίως και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα της κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία στη “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα από το 1913», καταλήγει η κοινή δήλωση!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις