Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Χιλή: Έφτασαν τους 13 οι νεκροί από τις μεγάλες πυρκαγιές

Χιλή: Έφτασαν τους 13 οι νεκροί από τις μεγάλες πυρκαγιές

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Χιλή, καθώς τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 140.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη σύμφωνα με τις αρχές.

Έντεκα άνθρωποι – μεταξύ των οποίων ένας πυροσβέστης – βρήκαν τον θάνατο στην πόλη Σάντα Χουάνα της περιφέρειας Μπίο-Μπίο, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε εξάλλου τη συντριβή ενός ελικοπτέρου που παρέσυρε στον θάνατο τον πιλότο και έναν μηχανικό, στην περιφέρεια της Αρακουανίας.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιφέρειες Μπίο-Μπίο και Νιούμπλε, όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 39 πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία της Χιλής, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα. «Οι συνθήκες τις επόμενες ημέρες θα είναι επικίνδυνες», προειδοποίησε.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, με τη συνδρομή 63 αεροσκαφών, δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ αναμένεται βοήθεια από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς διέκοψε τις θερινές διακοπές του και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όπου κατοικούν σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. «Ως πρόεδρος οφείλω να διασφαλίσω ότι όλοι οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε οι κάτοικοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι», τόνισε. Ο πρόεδρος Μπόριτς υπογράμμισε πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ορισμένες πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρηστές.

Λόγω των πυρκαγιών έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ενώ πολλές κοινότητες εκκενώθηκαν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι σήμερα στην πρωτεύουσα της Νιούμπλε, την Τσιζάν, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή θα πνέουν επίσης ισχυροί άνεμοι, με κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις