Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

“Χώσιμο” και από την Μέι στον Τραμπ – “Αδικαιολόγητοι και απαράδεκτοι οι δασμοί”

“Χώσιμο” και από την Μέι στον Τραμπ – “Αδικαιολόγητοι και απαράδεκτοι οι δασμοί”

Μετά τον Εμανουέλ Μαικρόν και η Τερέζα Μέι τα “έχωσε” στον Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς που επέβαλε σε χάλυβα και αλουμίνιο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «αδικαιολόγητες και βαθιά απογοητευτικές».

«Η πρωθυπουργός έθεσε την αμερικανική απόφαση για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ΕΕ οι οποίες ανέφερε είναι αδικαιολόγητες και βαθιά απογοητευτικές», είπε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενοί σύμμαχοι σε θέματα εθνικής ασφάλειας και αναγνωρίζουμε τη σημασία της αξίας του ανοιχτού και δίκαιου εμπορίου σε όλο τον κόσμο. Η πρωθυπουργός επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι η απάντηση της Βρετανίας και της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι μετρημένη και αναλογική.

«Είναι δίκαιο να επιδιώκουμε την υπεράσπιση των εγχώριων βιομηχανιών μας και από τις άμεσες και από τις έμεσες επιδράσεις αυτών των αμερικανικών δασμών. Η απάντηση πρέπει να μετρημένη και ανάλογη και είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να εργαστούν εντός των ορίων του διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες».

Το τηλεφώνημα – τραγωδία του Μακρόν στον Τραμπ

Την περασμένη Πέμπτη μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τον πόλεμο στην ΕΕ επιβάλλοντας δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο ακολούθησε ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Και όπως αποκαλύπτει το CNN ήταν ένα τηλεφώνημα σκέτη τραγωδία!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο Μακρόν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η απόφασή του είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό». Αυτά είχε ανακοινώσει το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει και κάτι ακόμα. Να δεχτεί να συμμετάσχει η κυβέρνησή του σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ποτέ δεν μάθαμε τι απάντησε ο Τραμπ στον Μακρόν. Μέχρι σήμερα. Το CNN έμαθε από άνθρωπο που ίσως να ήταν και μπροστά στο τηλεφώνημα ότι ήταν τραγικό! «Ήταν κακό! Ήταν τρομακτικό!», είπε ανώνυμη πηγή στο CNN. «Ο Μακρόν πίστευε ότι θα μπορούσε να πει ό,τι σκέφτεται λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον Τραμπ, αλλά ο Τραμπ δεν ανέχεται την κριτική», είπε επίσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις