Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χουλουσί Ακάρ: Δεκαπενταύγουστο στις ΗΠΑ η αντιπροσωπεία της Τουρκίας για τα F-16

Χουλουσί Ακάρ: Δεκαπενταύγουστο στις ΗΠΑ η αντιπροσωπεία της Τουρκίας για τα F-16

Με την ελπίδα ότι οι όροι του Κογκρέσου, πως τα F-16 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, θα αρθούν, ο Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε σήμερα (09.08.2022) ότι την προσεχή Δευτέρα θα βρεθεί στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροπλάνων.

«Οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-16 συνεχίζονται. (…) Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: προσκληθήκαμε στις ΗΠΑ». Αυτό είπε ο Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Άγκυρα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν διευκρίνισε ποιος έκανε την πρόσκληση.

Ο Ακάρ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία: οι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως υποστηρίζει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.

«Η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη», σημείωσε ο Ακάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις