Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χουλουσί Ακάρ: Δεν αστειευόμαστε – Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους

Χουλουσί Ακάρ: Δεν αστειευόμαστε – Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους

Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει απειλές και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι, Haber Global, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Άγκυρα έχει σχέδιο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία θα εφαρμόσει «σε διαφορετικές φάσεις και στάδια» σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης,

Κατά την προσφιλή τακτική των Τούρκων αντέστρεψε την πραγματικότητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα και διαστρεβλώνει την αλήθεια και δεν επιθυμεί ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», ήταν τα λόγια του Ακάρ.

Αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Άμυνας:

«Εμείς έχουμε σχέδια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας. Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στην Κύπρο. Έχουμε τα σχέδια μας και θα τα εφαρμόσουμε σε διαφορετικές φάσεις και στάδια. Κάναμε και τις απαραίτητες προσθήκες».

«Όμως αν η απέναντι πλευρά αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, λέει ψέματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, δημοσιεύει φωτογραφίες ασκήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν και παρουσιάζει την Τουρκία πως δήθεν ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στα νησιά τότε τους λέμε πως ‘’δεν μπορείτε να φτάσετε κάπου’’. Είναι αδύνατον. Δεν μπορούν να φτάσουν».

«Δεν λαμβάνετε υπόψη τη Συνθήκη της Λωζάνης, αγνοείτε τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ,για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1950 μέτρα και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και έχει έκταση 10 τ.χλμ διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί. Μην πέφτουμε σε γελοίες καταστάσεις».

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε.. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε».

«Από τον πλούτο της περιοχής , από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο να επωφεληθούν οι πολίτες μας, οι χώρες μας». «Όμως σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, είμαστε αποφασισμένοι, ικανοί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας. Αυτό να το ξέρουν όλοι».

«Όταν θα έρθει η ώρα και η σειρά της Αν. Μεσογείου το αρμόδιο υπουργείο μας θα αποφασίσει και θα κάνει εργασίες εκεί. Αυτό το έχουμε δηλώσει».

«Στο προσφυγικό ζήτημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε περισσότερα στον Μητσοτάκη από όσα λέμε εμείς. στο θέμα των απωθήσεων και τον κατηγόρησαν πως λέει ψέματα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις