Κόσμος

Χούθι: Τέσσερις οι νεκροί από τα καταστροφικά αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στην Υεμένη

Αιματηρά τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αιματηρές αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε χθες Δευτέρα (05.05.2025) το Ισραήλ εναντίον στόχων στρατηγικής σημασίας των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, από τις οποίες τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τα φονικά αυτά πλήγματα ως αντίποινα κατά των Χούθι μετά την πυραυλική επίθεση των σιιτών ανταρτών της Υεμένης με βαλλιστικό πύραυλο προχθές Κυριακή (04.05.2025) με στόχο το ισραηλινό διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά των εγκαταστάσεων παραγωγής τσιμέντου της Μπάτζιλ», ενώ ο βομβαρδισμός του λιμανιού της Χοντέιντα προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων, μετέδωσε το δίκτυο των ανταρτών Al-Massirah, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας των Χούθι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοθέτησε υποδομές των ανταρτών Χούθι για πέμπτη φορά από τον Ιούλιο του 2024 «σε απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι κατά του κράτους του Ισραήλ».

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διέψευσε ωστόσο οποιαδήποτε συμμετοχή των ΗΠΑ στα πλήγματα αυτά.

Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα της Υεμένης, έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά του Ισραήλ, όπως και εναντίον πλοίων στα ανοιχτά της Υεμένης που συνδέονται, σύμφωνα με αυτούς, με το Ισραήλ, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο ισραηλινό κράτος και τη Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του 2023, μετά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ. Οι αντάρτες Χούθι δηλώνουν ότι δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

Την περασμένη Κυριακή, βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη έπληξε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το εσωτερικό της περιμέτρου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, που είναι το βασικό αεροδρόμιο της χώρας και βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με τον πύραυλο, σημειώνοντας ότι «α προσπαθήσουν να επιβάλουν πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό στον ισραηλινό εχθρό, πλήττοντας επανειλημμένως τα αεροδρόμια».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύτηκε από την πλευρά του για αντίποινα κατά των Χούθι και του Ιράν.

Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πολλά πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων των ανταρτών, ενώ και οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των θέσεων των Χούθι μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις αρχές των Χούθι, στα ισραηλινά πλήγματα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 29 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών της χθεσινής ημέρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα μεγάλα ΜΜΕ της Νορβηγίας τρέχουν στα δικαστήρια τη Meta: «Θέλει τα δημοσιογραφικά μας περιεχόμενα για να εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη της» 
Οι νορβηγικοί όμιλοι ζητούν προσωρινή διαταγή για να μην τεθούν σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου οι νέοι όροι χρήσης, που αφορούν ακόμη και συνδρομητικό περιεχόμενο
Meta
Η Γαλλία στους δρόμους κατά του ρατσισμού μετά το αιματοκύλισμα στην Τραπ: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τη ρατσιστική δολοφονία
Ο δράστης πυροβόλησε 128 φορές κατά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν «κανονικοποίηση του ρατσιστικού μίσους» και ο Μακρόν μιλά για «σημείο καμπής»
Γαλλία, Παρίσι
Ο Κιλιάν Εμπαπέ στο στόχαστρο της Κίνας: Χαρακτήρισε δικτάτορα τον Μάο – Διαλύονται οι διαφημιστικές συνεργασίες, με τον ίδιο και τη La Liga να ζητούν συγγνώμη
Τρεις κινεζικές εταιρείες έκοψαν τους δεσμούς τους με τον Γάλλο σούπερ σταρ, ενώ το θέμα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας
Κιλιάν Εμπαπέ 10
Συγκλονίζει η μητέρα του μικρού Βίνσεντ που βρέθηκε ζωντανός σε νεκροτομείο στις ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει»
Το 18 μηνών μωρό κηρύχθηκε νεκρό από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο - Οκτώ μήνες αργότερα, ο Βίνσεντ, που είναι πλέον 2 ετών τρέφεται μέσω ειδικού σωλήνα
Ο Βίνσεντ Φιορντιλίνο ήταν 18 μηνών όταν κηρύχθηκε νεκρός από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο