Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρυσόψαρα σε μέγεθος… τσιπούρας στις ΗΠΑ – Μην τα πετάτε στις λίμνες λένε οι αρχές

Χρυσόψαρα σε μέγεθος… τσιπούρας στις ΗΠΑ – Μην τα πετάτε στις λίμνες λένε οι αρχές

«Σταματήστε να πετάτε τα χρυσόψαρά σας σε λίμνες και ποτάμια» προειδοποιούν οι αρχές της Μινεσότα, καθώς τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν σημαντικά και αποτελούν απειλή για το τοπικό οικοσύστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian τα χρυσόψαρα μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος… τσιπούρας και να ζήσουν έως και 25 χρόνια.

Στην πόλη Burnsville, έξω από τη Μινεάπολη, οι αρχές εντόπισαν και απομάκρυναν δεκάδες μεγάλα χρυσόψαρα από μια λίμνη, ενώ έγραψαν στο twitter: «Παρακαλούμε μην απελευθερώνεται χρυσόψαρα σε λίμνες. Μεγαλώνουν περισσότερο απ’όσο νομίζετε και καταστρέφουν την ποιότητα του νερού, καθώς ανακατεύουν συνεχώς τον πυθμένα και κόβουν τα φύκια». 

Τον Νοέμβριο οι αρχές της κομητείας Carver αφαίρεσαν πάνω από 50.000 χρυσόψαρα από λίμνες της περιοχής. Ο υπεύθυνος των υδάτινων πόρων της κομητείας, Πολ Μολίν, δήλωσε πως τα χρυσόψαρα είναι ένα είδος που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το νερό στις λίμνες. 

Τα χρυσόψαρα μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν, ενώ μπορούν να ζήσουν σε νερά με χαμηλό οξυγόνο. 

Το 2013 ερευνητές είχαν καταγράψει χρυσόψαρο που έφτανε το μισό μέτρο και τα δύο κιλά.

Σημειώνεται πως η πρακτική ιδιοκτήτες να ελευθερώνουν τα ψάρια ενυδρείου σε λίμνες είναι σύνηθες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στους υδάτινους πόρους. Οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η επικίνδυνη αυτή πρακτική πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στα αυτόχθονα είδη. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις