Κόσμος

“Χτύπημα” στους “κολοσσούς” του ίντερνετ! Ο φόρος και η γκρίνια

Η Αυστρία ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας και βάζει φόρο στις "υπερδυνάμεις" του ίντερνετ, σε μια δέσμευση - σταθμό για τη χώρα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, δεσμεύτηκε ότι θα φορολογήσει στη χώρα του τους κολοσσούς του ίντερνετ, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γενίκευση αυτού του φόρου.

Η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τον φόρο αυτό, τον αποκαλούμενο Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon) από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών. Και η Βιέννη σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

“Εκτός από το ευρωπαϊκό σχέδιο… θα κάνουμε και ένα εθνικό βήμα. Θα εισάγουμε τον ψηφιακό φόρο στην Αυστρία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κουρτς, σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ “συμφωνούν κατ’ αρχάς για την αναγκαιότητα” αυτού του φόρου.

Ο στόχος είναι σαφής: η φορολόγηση των (διαδικτυακών) εταιρειών που συγκεντρώνουν μεγάλα έσοδα χωρίς ουσιαστικά να πληρώνουν κανέναν φόρο, όπως το Facebook και η Amazon” πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες για τους φόρους του ίντερνετ

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάρτβιγκ Λέγκερ, ανέλαβε να καθορίσει τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου.

Ο ψηφιακός φόρος για το ίντερνετ αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το 2020.

Ο γαλλικός Gafa δεν θα περιοριστεί στον κύκλο εργασιών των εταιρειών αλλά θα επεκταθεί επίσης στα διαφημιστικά έσοδά τους και στην πώληση των προσωπικών δεδομένων.

Με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αμερικανικοί διαδικτυακοί κολοσσοί μπορούν να επιλέξουν αν θα δηλώσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών εσόδων τους σε όποια χώρα-μέλος επιθυμούν. Και για τον λόγο αυτό προτιμούν τις χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο. Στην ΕΕ, οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους ύψους 9%, έναντι 23% για όλες τις υπόλοιπες, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα χτυπήματα στο Ιράν    
«Εξοντώσαμε τους υπεύθυνους ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τριών επικεφαλής του γενικού επιτελείου, του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Νετανιάχου: Το Ιράν θέλει να μας φέρει στο χείλος πυρηνικού πολέμου – «Ο θάνατος του Ιρανού δικτάτορα θα τερματίσει τη σύγκρουση»
«Έχουμε μισό αιώνα συγκρούσεων που εξαπλώνονται από αυτό το καθεστώς που τρομοκρατεί τους πάντες στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν εξαπλώνει την τρομοκρατία και το σαμποτάζ παντού» λέει ι Ισραηλινός πρωθυπουργός
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 32