Κόσμος

Χυδαιότητα των Τούρκων! Μετέτρεψαν χριστιανικό ναό σε παζάρι

Χρήση που απάδει με τον πολιτισμικό χαρακτήρα του μνημείου, επιφυλάσσει στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) της μικρασιατικής Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο, ο Δήμος της πόλης στον οποίο και ανήκει.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έκπληκτοι όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη και επισκέφθηκαν τον Τσεσμέ διαπίστωσαν τη λειτουργία μέσα στον ανακαινισμένο ναό ενός… παζαριού! Συγκεκριμένα μέσα στο ναό είχαν τοποθετηθεί τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα τα οποία και πουλιόταν στους περαστικούς που έμπαιναν σε αυτό το ιδιαίτερο μαγαζί.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821. Πρόκειται για έναν πελώριο Μητροπολιτικό ναό που θεωρείται ότι χωρούσε εκκλησιαζόμενους.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους. Από το 1992 στέγαζε την Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τσεσμέ ενώ πριν λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης του.

Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1922 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ για την ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον από τον καρκίνο: «Η οικογένειά μας δεν θα άντεχε χωρίς εκείνη»
«Έχει περάσει τόσα πολλά, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Και ναι, ανυπομονούσε πολύ για αυτό το ταξίδι στην Ιταλία. Γι' αυτό χαίρομαι πραγματικά που όλα πήγαν τόσο καλά»
Χαμογελαστοί η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ
Στο Ιράν διαπραγματευτές του Κατάρ για τον τερματισμό του πολέμου – Καθ’ οδόν ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν
Τεχεράνη και Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το «προσχέδιο» ειρηνευτικής συμφωνίας 9 σηείων που δημοσίευσε νωρίτερα το πρακτορείο Al-Arabiya
Ιρανικοί πύραυλοι
Ανανεώθηκε πριν 2 λεπτά
Πεντάγωνο: Στη δημοσιότητα 46 νέα αρχεία για UFO με βίντεο και αναφορές για «φωτεινές σφαίρες»
Τα αρχεία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολέμου, συνοδευόμενα από ηχητικά αποσπάσματα της αποστολής Apollo 12, όπου το πλήρωμα ανέφερε την παρουσία μυστηριωδών αντικειμένων στο διάστημα
Πεντάγωνο: Στη δημοσιότητα 46 νέα αρχεία για UFO με βίντεο και αναφορές για «φωτεινές σφαίρες»