Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Χυλόπιτα” από τους Νορβηγούς στον Τραμπ – “Ευχαριστούμε αλλά δεν ερχόμαστε”

“Χυλόπιτα” από τους Νορβηγούς στον Τραμπ – “Ευχαριστούμε αλλά δεν ερχόμαστε”

“Χυλόπιτα” στον Τραμπ φαίνεται να ρίχνουν οι Νορβηγοί, που όλα δείχνουν ότι… δεν ψήνονται να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Όλα αυτά μετά τα όσα κάποια ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από “χώρες απόπατους” όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.

Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε πέρσι η ευτυχέστερη του πλανήτη.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Νορβηγία ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια για κάποιες άλλες χώρες, σε μια συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές με θέμα τη μετανάστευση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα αυτές λοιπόν,   ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε: “Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία”.

Με μια ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες αργότερα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα και ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Αϊτινούς.

Νορβηγία: Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε

“Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε” απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ “ανάρμοστες” ή “ρατσιστικές”.

“Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία”, έγραψε μια γυναίκα.

Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, Αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: “Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ’ αποδοχών (…) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία”.

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Γερουσιαστής Δημοκρατικών: Τους αποκάλεσε “απόπατους”

Από την μεριά του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Ντικ Ντέρμπιν,ανέφερε πως ο πρόεδρος χρησιμοποίησε “πρόστυχη” γλώσσα και αποκάλεσε κατ΄επανάληψη αφρικανικά κράτη “απόπατους”.

Ο Ντέρμπιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε βίντεο που μεταδόθηκε από το MSNBC, είπε πως εξηγούσε την Πέμπτη ένα σχέδιο μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών για τη μετανάστευση και πώς επηρεάζει μετανάστες από διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και αφρικανικές.

“Τότε ήταν που χρησιμοποίησε αυτά τα χυδαία και πρόστυχα σχόλια αποκαλώντας τα κράτη από τα οποία προέρχονται ‘απόπατους’ – αυτή ακριβώς η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο, όχι μόνο μία φορά αλλά κατ΄επανάληψη”, είπε ο Ντέρμπιν σε μια εκδήλωση στο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις