Κόσμος

Υεμένη: 16 νεκροί από αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή των Χούτι

Στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό αποδίδονται τα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σε περιοχή που ελέγχουν οι Χούτι στην επαρχία Ντάλε.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πριν από τέσσερις ημέρες οι Χούτι στην Υεμένη, μια οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν, δήλωσαν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, που θέτει στο στόχαστρο την Υεμένη, πράξει το ίδιο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που προκάλεσαν αρχικά τη μείωση της παραγωγής του βασιλείου στο μισό. Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ επιρρίπτουν στο Ιράν την ευθύνη για την επίθεση.

Το δίκτυο al-Masirah TV, το οποίο διαχειρίζονται οι Χούτι, ανέφερε πως 16 άνθρωποι σε ένα κτίριο –ανάμεσά τους και επτά παιδιά– σκοτώθηκαν από πλήγματα που πραγματοποίησε ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά του συνασπισμού.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός συνασπισμού, ο οποίος επενέβη το 2015 προκειμένου να αποκαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, τον οποίο εκδίωξαν από την εξουσία στην πρωτεύουσα Σανάα οι Χούτι στα τέλη του 2014. Έχει πραγματοποιήσει πολλά αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές των Χούτι.

Εχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις επιθέσεις

Δύο κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα πλήγματα στην Κατάμπα, μια πόλη που βρίσκεται στην κύρια διαδρομή βορρά-νότου ανάμεσα στην υπό τον έλεγχο των Χούτι Σανάα και τη νότια πόλη λιμάνι Άντεν. Το Άντεν είναι θεωρητικά η προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, αλλά οι αυτονομιστές του νότου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη τον περασμένο μήνα.

Η βία από αμφότερες τις πλευρές έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει οδηγήσει εκατομμύρια στο χείλος του λιμού.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, εννέα άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, σκοτώθηκαν όταν βομβαρδισμοί προερχόμενοι από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούτι έπληξαν το σπίτι τους νότια της μεγάλης πόλης λιμάνι Χοντέιντα, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Ρόιτερ.

Η ιατρική ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα ανέφερε πως οκτώ γυναίκες και ένα παιδί έγιναν δεκτοί σε ένα από τα νοσοκομεία τους που βρίσκεται εκεί κοντά έπειτα από τον βομβαρδισμό εκείνης της ημέρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
Χιλιάδες κόσμου σε διαμαρτυρίες σε Αλβανία και Σύνταγμα για το τουριστικό σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ
Συγκεντρώθηκαν στη λιμνοθάλασσα Βιόσα-Νάρτα σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, όπου τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνταν εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο
αλβανία