Κόσμος

Υεμένη: Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό

Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από "οξύ υποσιτισμό" στην Υεμένη, εξαιτίας "του φαύλου συνδυασμού" του πολέμου, της φτώχειας και της χολέρας, που έχει ωθήσει τη χώρα "στα πρόθυρα λιμού", προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την προειδοποίηση αυτή έκανε μια υψηλόβαθμη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Unicef, και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) έπειτα από τριήμερη επίσκεψη που έκανε στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και πλήττεται από μια επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.900 ανθρώπων, με καταγεγραμμένα 400.000 κρούσματα.

“Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού να μην γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενό του γεύμα”, επισημαίνουν οι διευθυντές του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους, του PAM Ντέβιντ Μπίζλεϊ και της Unicef Άντονι Λέικ σε κοινή τους ανακοίνωση. “Σχεδόν το 80% των παιδιών στην Υεμένη έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας”, προσθέτουν, διευκρινίζοντας ότι “περίπου 2 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό”.

“Ο υποσιτισμός καθιστά τα παιδιά πιο ευαίσθητα στη χολέρα και οι ασθένειες προκαλούν μεγαλύτερο υποσιτισμό: ένας φαύλος συνδυασμός”, τονίζουν οι ειδικοί των τριών οργανώσεων που επισκέφθηκαν το Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και τη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται ο κυβερνητικός στρατός, που στηρίζεται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους σιίτες αντάρτες Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται ότι στηρίζονται από το Ιράν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στα τέλη Απριλίου με το ξέσπασμα μιας επιδημίας χολέρας. Ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφούν περισσότερα από 600.000 κρούσματα, όπως προειδοποιησε την Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), o πρόεδρος της οποίας Πέτερ Μάουρερ επίσης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Υεμένη.

Υπογραμμίζοντας ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια “μπορούν να επιβιώσουν αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας”, ο ΠΟΥ, η Unicef και το PAM κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα “να διπλασιάσει τις προσπάθειές της” ώστε να βοηθήσει την Υεμένη να “βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού