Συμβαίνει τώρα:
Χωρίς φανάρια Μεσογείων, Κηφισίας και κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα - Έπεσε η τάση του ρεύματος
Κόσμος

Υεμένη: Οι ΗΠΑ λένε πως οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον αμερικανικού τάνκερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του τάνκερ Torm Thor καθώς έπλεε στον Κόλπο του Άντεν, προχθές Σάββατο το βράδυ.

Η εκτόξευση έγινε στις 23:45 ώρα Σαναά 22:45 ώρα Ελλάδας, πάντως ο πύραυλος των Χούθι αστόχησε, κατέπεσε στη θάλασσα χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή θύματα στο πλοίο, διευκρίνισε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Χθες Κυριακή οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο το Torm Thor, καθώς συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, η CENTCOM ανέφερε ακόμη πως αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν «σε νόμιμη άμυνα» δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των υεμενιτών ανταρτών στον εναέριο χώρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας.

Και, από τα μέσα του Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στην Υεμένη εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι, που από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πλέον «θεμιτούς στόχους» αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Ούτε ο συνασπισμός, ούτε οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων κι οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη έχουν σταματήσει τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία – Ο ένας σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει λετονικό διαβατήριο, καθώς και έναν από τη Λευκορωσία με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις αρχές
07 August 2026, Saxony, Schkeuditz: Police officers are walking across a field on the grounds of Leipzig Airport. The investigation into the discovery of the explosive-laden drone is ongoing. Numerous police officers are on the scene near the northern runway, searching the area on foot. 12