Κόσμος

YouTube: “Έφαγε” πρόστιμο ρεκόρ 170 εκατομμυρίων δολαρίων!

Το YouTube θα πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ - 170 εκατομμύρια δολάρια - στις αμερικανικές αρχές και υπόσχεται καλύτερη προστασία δεδομένων των παιδιών.

Η Google και η θυγατρική της η YouTube, η οποία κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας εκθέτοντας τα παιδιά σε ανάρμοστα βίντεο ή συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα που τα αφορούν, δέχτηκαν να πληρώσουν πρόστιμο ρεκόρ 170 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και να προστατεύουν καλύτερα τα δεδομένα των παιδιών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η συμφωνία αυτή που επιτεύχθηκε εξωδικαστικά και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα σε μια υπόθεση που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών (FTC).

Οι κατηγορίες κατά του YouTube

Τον Απρίλιο του 2018, 23 οργανώσεις προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων και προστασίας της παιδικής ηλικίας κατέθεσαν αγωγή στην Αρχή Προστασίας Καταναλωτών. Οι ενάγουσες κατηγορούσαν το YouTube ότι συλλέγει προσωπικές πληροφορίες ανηλίκων (εντοπισμός, χρησιμοποιούμενη συσκευή, τηλεφωνικούς αριθμούς) χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν, και τις χρησιμοποιεί για να επιτρέπει στοχοθετημένες διαφημίσεις.

H FTC θα πάρει 136 από τα 170 εκατομμύρια δολάρια του προστίμου και τα υπόλοιπα 34 εκατομμύρια θα πάνε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

“H FTC επαίρετο προς τις επιχειρήσεις που ήταν πιθανοί πελάτες για τη δημοτικότητά της στα παιδιά”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Αρχής Τζόζεφ Σάιμονς. “Ωστόσο, όταν επρόκειτο να τηρήσει τον νόμο, η επιχείρηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι ένα μέρος της πλατφόρμας της προοριζόταν σαφώς για τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο το YouTube παραβίασε τον νόμο”.

Η εξωδικαστική συμφωνία, στην οποία οι δύο δημοκρατικοί επίτροποι της FTC αντιτάχθηκαν κρίνοντάς την όχι αρκετά σοβαρή, αναγκάζει το YouTube να αλλάξει τις μεθόδους του.

“Θα επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα αυτών που κοιτάζουν τα παιδικά προγράμματα στο YouTube σαν να προέρχονται από ένα παιδί, οποιαδήποτε κι αν είναι η ηλικία του θεατή”, δήλωσε η Σούζαν Βοϊτσίτσκι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του YouTube, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η συλλογή δεδομένων θα περιοριστεί σε αυτά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της υπηρεσίας και δεν θα υπάρχουν πλέον στοχοθετημένες διαφημίσεις γι’ αυτό το είδος περιεχομένου όπως και η δυνατότητα να γίνονται σχόλια, διευκρίνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα «κόλασης» στην Ουκρανία: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίας από ρωσικές επιθέσεις
Επιθέσεις με πυραύλους και drones τραυμάτισαν επίσης δεκάδες ανθρώπους σε διάφορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Κιέβου, της Οδησσού, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Χαρκόβου
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Θαυμαστής Αμερικανού μακελάρη ο 14χρονος που άνοιξε πυρ στο σχολείο της Τουρκίας σκοτώνοντας 9 ανθρώπους
Χρησιμοποιούσε στα social media φωτογραφία του Έλιοτ Ρότζερ που σκότωσε 6 ανθρώπους για να πάρει εκδίκηση από τις γυναίκες που τον απέρριψαν - Το χρονικό του μακελειού
Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία
Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το Ιράν θα βυθίσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ απειλεί σύμβουλός του
Ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, «ευχήθηκε» να προχωρούσαν οι Αμερικανοί σε χερσαία εισβολή επειδή, όπως είπε, «θα παίρναμε χιλιάδες αιχμαλώτους και μετά θα απαιτούσαμε ένα εκατομμύριο δολάρια για τον καθένα»
Μοτζταμπά Χαμενεΐ