Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΥΠΕΞ για Κόσοβο: Πρωταρχικής σημασίας η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια

ΥΠΕΞ για Κόσοβο: Πρωταρχικής σημασίας η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τη νέα ένταση που επικρατεί στην «εύφλεκτη» περιοχή του Κοσόβου.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα. Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την Πρέσβη, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και «υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα (27/12/2022) το πρωί Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν νέα οδοφράγματα στην πόλη Μιτρόβιτσα, ενώ η Σερβία έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία.

Αφορμή οι φήμες ότι οι αρχές του Κοσόβου θα επενέβαιναν για να απομακρύνουν παλιότερα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι της περιοχής, οδοφράγματα που ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολεμικά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις