Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπεξ ψευδοκράτους: Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να μοιραστείτε μαζί μας την εξουσία και τον φυσικό πλούτο

Υπεξ ψευδοκράτους: Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να μοιραστείτε μαζί μας την εξουσία και τον φυσικό πλούτο

Οι προκλήσεις είναι χωρίς τελειωμό και οι προθέσεις ξεκαθαρίζουν από την Τουρκία όσον αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι τις προηγούμενες ημέρες συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ εκ μέρους των τουρκοκυπρίων έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και τον φυσικό πλούτο με τους τουρκοκύπριους διαφορετικά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Ο Οζερσάι είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική για να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι από την μια ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει στους τουρκοκύπριους «είσαι ιδιοκτήτης των πηγών αυτών», από την άλλη παραβλέπει την βούλησή τους. Όπως είπε οι τουρκοκύπριοι είναι σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία, κάνουν κινήσεις από κοινού και δεν θα επιτρέψουν στην Κυπριακή κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί μονομερώς τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πρέπει να μας αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν την εξουσία. Πρέπει να μας δείξουν και ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον φυσικό πλούτο. Είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να μοιραστεί τον πλούτο, την ευημερία με τους Τ/Κ ή όχι; Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καλή εξέταση για να το διακριβώσουμε. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε πλήρη διαβούλευση και συνεννόηση προτίμησε τον δρόμο της διπλωματίας όχι για να αυξήσει την ένταση αλλά αντίθετα για να την μειώσει», ανέφερε.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι είπε ότι η στάση της τ/κ πλευράς είναι καθαρή στο θέμα των διαπραγματεύσεων. «Τί είναι αυτό που πρέπει να γίνει; Πρέπει πρώτα να γίνουν βήματα που δείχνουν αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Η ε/κ ηγεσία πρέπει να δείξει πρώτα ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας την εξουσία και τον φυσικό πλούτο. Αν δεν γίνει αυτό δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Γι αυτό και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει διορίσει διαπραγματευτή», ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις