Κόσμος

Υπόθεση Ναβάλνι: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος έξι προσώπων και μιας οντότητας στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ακολουθεί την απόφαση για νέα τιμωρητικά μέτρα που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχθές, Δευτέρα.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα οριστικοποιηθούν σε γραπτό κείμενο και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εντός ημερών.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, τα πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων περιλαμβάνουν αξιωματούχους του συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ η οντότητα που στοχοποιείται είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας. Τα ονόματα των προσώπων δεν έχουν γίνει γνωστά.

click4more Υπόθεση Ναβάλνι: Παρίσι και Βερολίνο σε ετοιμότητα για “σκληρό παιχνίδι” με τη Ρωσία

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και εξέχων πολέμιος της διαφθοράς, αρρώστησε στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο στη Γερμανία σε κωματώδη κατάσταση δύο ημέρες αργότερα. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα ελέγχων από τη Γερμανία και άλλες χώρες σύμφωνα με τα οποία ο σοβιετικής κατασκευής νευροτοξικός παράγοντας Novichok –ένας απαγορευμένος βιολογικός παράγοντας– χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι πιστεύει πως ο Πούτιν έδωσε εντολή για το έγκλημα.

click4more Ναβάλνι: Με δηλητηρίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με εντολή Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε χθες, Τρίτη, να διακόψει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για το συμβάν.

Σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και αμφισβητεί ακόμη και το εάν ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί.

Το Βερολίνο και το Παρίσι –οι δύο χώρες που προώθησαν κυρίως τις κυρώσεις της ΕΕ– πιστεύουν πως η δηλητηρίαση του Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά μόνο με την ανάμιξη των ρωσικών αρχών, και κατηγορούν τη Μόσχα ότι απέτυχε να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα ή να δώσει μια εναλλακτική αληθοφανή εξήγηση.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Ρώσων μελών των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τη χρήση του Novichok στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2018 εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Πηγή: dpa / ΑFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ακόμα ένα τάνκερ του Ιράν – «Απαντούν» στις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ
Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν και ότι έχει υποστεί κυρώσεις
Η στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες καταρρίχονται στο κατάστρωμα του «M/V Majestic X»
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά
Η στιγμή που διαδηλωτής ρίχνει ντοματοχυμό στον Ρεζά Παχλαβί, στον εξόριστο πρίγκιπα διάδοχο του Ιράν
Ο γιος του πρώην σάχη έδωσε συνέντευξη στην γερμανική πρωτεύουσα ασκώντας σκληρή κριτική στην εκεχειρία ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον
Ο Ρεζά Παχλαβί χαιρετάει τους υποστηρικτές του με την κόκκινη ουσία
Ανανεώθηκε πριν 8 λεπτά
Το Ιράν εισέπραξε τα πρώτα έσοδα από τα διόδια στα Στενά του Ορμούζ – Ανησυχία για τις νάρκες στην περιοχή
«Τα πρώτα έσοδα που προέρχονται από τέλη διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ κατατέθηκαν στον λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου
Τα Στενά του Ορμούζ