Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: Αυξάνονται οι χώρες που προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Σκριπάλ Ρωσία

Όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Μετά από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απελάσεις ενώ καθημερινά χώρες ανακοινώνουν ότι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες.

Ουκρανία

Το Κίεβο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Βρετανία σε σχέση με την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Λονδίνο, έδωσε εντολή για την απέλαση 13 ρώσων διπλωματών από την Ουκρανία, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 48 ωρών.

Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι τόσο η πρεσβεία όσο και τα προξενεία θα εφαρμόσουν το τελεσίγραφο της ουκρανικής πλευράς εντός 48 ωρών.

«Ο κάθε διπλωμάτης θα αναχωρήσει για την πατρίδα( Ρωσία) με το μέσον που θα επιλέξει . Κάποιοι σιδηροδρομικώς, κάποιοι αεροπορικώς μέσω Μίνσκ, η μέσω των χωρών της Βαλτικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει οργανωμένη αναχώρηση», αναφέρει στη δήλωση της η ρωσική πρεσβεία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πετρ Ποροσένκο είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι θα απελαθούν 13 ρώσοι διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία σε σχέση με το συμβάν στο Σάλσμπερι. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Μαριάνα Μπέτσα είχε δηλώσει ότι θα απελαθούν ρώσοι διπλωμάτες που εργάζονται στις διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Κίεβο, την Οδησσό, το Λβόφ και το Χάρκοβο.

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο αποφάσισε σήμερα να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι, στην Αγγλία, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η βρετανική κυβέρνηση στη Μόσχα.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, του νεότερου μέλους του ΝΑΤΟ που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη στην ίδια γραμμή με τα μέτρα που έλαβαν «σύμμαχοι και εταίροι, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

Το Μαυροβούνιο ανακάλεσε επίσης τη συγκατάθεση που είχε δώσει για τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας. Ρώσοι διπλωμάτες στην Ποντγκόριτσα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στο Μαυροβούνιο είναι τεταμένες από τον Οκτώβριο του 2016, έπειτα από μια φερόμενη ως υποστηριζόμενη από τη Ρωσία συνωμοσία για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, την ανατροπή της κυβέρνησης και την παρεμπόδιση της ένταξης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Σλοβακία

Η Σλοβακία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία για διαβουλεύσεις μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία και μπορεί να λάβει και πιο ισχυρά μέτρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ακολουθήσει 19 χώρες της ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, όμως ο Λάιτσακ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αργότερα.

«Η κυβέρνηση στήριξε τη σύστασή μου να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις. Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό βήμα, δεν έχουμε ανακαλέσει πρεσβευτή εδώ και 25 χρόνια», δήλωσε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ στους δημοσιογράφους μετά την τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η διαδικασία συνεχίζεται, θα συναντηθώ σήμερα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σλοβακίας και, ανάλογα με την πληροφόρηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω βήματα.»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα επέκρινε χθες την κυβέρνηση επειδή δεν έλαβε αυστηρότερα διπλωματικά μέτρα, καλώντας για «μια στηριγμένη σε αρχές και σαφή στάση ως απάντηση σε ένα αίτημα αλληλεγγύης που προέρχεται από έναν από τους σημαντικούς εταίρους μας».

Ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε τη Δευτέρα πως η Σλοβακία δεν πρόκειται να κάνει «θεατρικές χειρονομίες υπό πίεση».

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός αυτό τον μήνα αλλά παραμένει ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Smer, δήλωσε χθες πως αρνείται να «σπάσει τους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία απλώς και μόνο επειδή κάποιος άλλος το επιθυμεί».

Απειλές Ρωσίας: “Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα”

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε με αφορμή τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών από τις δυτικές χώρες, ότι η Ρωσία θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

«Αναμφισβήτητα η Ρωσία, όπως αυτό συνηθίζεται στην πρακτική της διπλωματίας, θα απαντήσει συμμετρικά και θα τηρήσει την ισορροπία ως προς τον αριθμό των διπλωματών», δήλωσε η Ματβιένκο, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει με τα ίδια μέτρα».

«Δεν είμαστε εμείς που το ξεκινήσαμε αυτό και δεν φέρουμε ευθύνη για αυτό» δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις